Nordax Bank

Åtta av tio har ingen plan vid separation

Dela
Bostadssituationen har gjort många oroliga - främst är det unga kvinnor, 70 procent, som mår dåligt. Åtta av tio svenskar har heller ingen plan för boendet vid en separation, det visar Relationsrapporten 2022 som tagits fram av Nordax Bank och Novus. Rapporten visar även att var femte kvinna inte kunnat lämna en relation på grund av boendet.
Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank och Fi Lindfors, influencerprofil
Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank och Fi Lindfors, influencerprofil

Det är svårt för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden och många unga bor kvar hos sina föräldrar trots att de inte vill. På bara ett år har oron ökat stort. Förra året uppgav var fjärde person att de var oroliga över utvecklingen på bostadsmarknaden, i år är det så många som var tredje person. Oron är som störst bland de unga, där framförallt unga kvinnor sticker ut i resultatet. Hela 71 procent av unga kvinnor är oroliga för bostadsmarknadens utveckling, i jämförelse med 51 procent av unga män.  

- Vi måste ta oron hos de unga på allvar, och faktumet att unga kvinnor sticker ut så mycket i resultatet är skrämmande. Vägen till ett eget hem har för många blivit beroende av att föräldrar kan hjälpa till med kontantinsatsen, vilket gör att enbart rikare familjer kan köpa ett boende. Det är inte hållbart i längden att unga inte ska kunna skapa sina egna förutsättningar - utan fortsatt vara beroende av sina föräldrar, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Svårigheten att ta sig in på bostadsmarknaden leder till att många väntar tills de kan köpa en lägenhet tillsammans med en partner. Men även om man för stunden har ett tryggt boende i sin relation kan det bli tydligt vid en separation att förutsättningarna inte är samma för bägge parter. Undersökningen visar att åtta av tio inte har en plan för boendet om de separerar och var femte kvinna har känt att de inte har kunnat lämna en relation på grund av boendesituationen. Kvinnor upplever det även svårare att hitta en ny bostad än män efter en separation.

- Det är tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad, och att var femte kvinna känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av boendet är djupt problematiskt. Grunden för en jämställd bostadsmarknad sätts i själva relationen och att man pratar om sin ekonomi. Det här blir dessutom extra viktigt med dagens räntesituation där många kommer behöva se över sin privatekonomi och kanske till och med flytta till ett billigare boende, säger Linda Werdi.

Entreprenören, influencerprofilen och tvåbarnsmamman Fi Lindfors är en av många kvinnor som lämnat en långvarig relation som ekonomisk förlorare. Hon vill råda så många kvinnor som möjligt att se över sin ekonomi, engagera sig och framförallt prata ekonomi och skaffa sig en samsyn med sin partner - speciellt innan man bestämmer sig för att flytta ihop eller kanske skaffa barn.

- Det är väldigt lätt att hamna i en tråkig situation när man separerar eftersom det ofta är laddat att prata om ekonomi med sin partner. Det kan låta bra i teorin att ens partner tar allt ekonomiskt ansvar, men förutom att det kan sätta en i en riktigt knivig situation om man sedan vill separera, skapar det även en obalans i förhållandet. Speciellt om man även saknar insyn och inte får en överblick. Just ekonomi är någonting livsviktigt att prata om så att man inte bara antar att ens partner känner och resonerar likadant kring rättvisa, sparande och gemensamma investeringar. Jag förlorade till exempel tio år på bostadsmarknaden genom att betala av någon annans lån, berättar Fi Lindfors. 

Relationsrapporten 2022 visar att: 

  • 22% är oroliga för sin framtida boendesituation. Mer än varannan ung kvinna är orolig (55%), en ökning med 13% sedan förra året.
  • 37% av kvinnor hade svårt att hitta nytt boende efter en separation.
  • 8 av 10 har ingen plan för boendet om de separerar.
  • Var sjätte person har flyttat ihop med sin partner av ekonomiska skäl.

Rapporten finns tillgänglig här. 

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka den svenska allmänhetens syn på jämställdheten på den svenska bostadsmarknaden och bättre förstå hur par tänker kring sitt gemensamma boende. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1045 intervjuer mellan 21 och 26 januari 2022 vilket innebar en deltagarfrekvens på 54 procent.

Kontakter

Bilder

Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank och Fi Lindfors, influencerprofil
Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank och Fi Lindfors, influencerprofil
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Nordax Bank



Nordax är en ledande nordisk specialistbank som erbjuder konkurrenskraftig in- och utlåning till cirka 190.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi har cirka 230 anställda och genom vår centraliserade affärsmodell bedrivs hela verksamheten från kontoret i Stockholm. Nordax grundades 2003 och sedan dess har vi växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Sedan januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen. 

Följ Nordax Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordax Bank

650 000 svenskar har låtit bli att separera - för partnerns skull11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon svenskar har undvikit en separation eller skilsmässa av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende. Och var femte kvinna känner sig fast i en relation på grund av sin boendesituation. Det visar Relationsrapporten 2024 från Nordax Bank. - Att så många stannar kvar i dåliga relationer gör oss både ledsna och upprörda, så borde det inte vara, säger Linda Werdi på Nordax Bank.

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.

Årets Julklapp 2023 – en amortering13.11.2023 11:46:24 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig med stormsteg – och med det julhandeln. Samtidigt får vi ständiga rapporter om stigande priser, ökade räntekostnader och hushållens ansträngda ekonomi. Så, vad ska man ge i julklapp när det dom flesta behöver är något helt annat än nya saker? För att inspirera till en riktigt varm och omtänksam jul har Nordax Bank tagit fram en egen variant på årets julklapp 2023 – Amorteringsklappen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye