Ett nytt digitalt läromedel för att träna begrepp och utveckla ordförråd på många olika sätt
Spelet går ut på att samla kortpar, precis som i ett vanligt memory, men i Lika=lika tränar eleven på ord och begrepp genom att para ihop bilder, ord, Ritade tecken eller rörliga TAKK-tecken.TAKK står för Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
Elever i grundsärskolan som läser ämnesområden är den främsta målgruppen men läromedlet kan användas även i andra skolformer och undervisningssituationer.
- Alla som behöver träna på ord och begrepp inom områdena djur, växter, antal och lägesord har nytta av Lika=lika, säger Jenny Pokosta som är projektledare för det nya läromedlet som är det första i sitt slag. Hon berättar även att det är fler kategorier på gång.
Spelet går att anpassa till den enskilda eleven utifrån om den klarar ett fåtal eller många kort. Det går också att ställa in om korten ska visa bilder, ord, Ritade tecken eller rörliga TAKK-tecken. Spelet kan även anpassas genom att spelas med öppna eller stängda kort för att ge olika svårighetsgrad. Det går att spela själv, i par eller i grupp, på liten eller stor skärm.
- Det här är det första läromedlet i sitt slag som går att anpassa på så många olika sätt. I klassrummet betyder det att alla kan spela tillsammans fast man har olika förutsättningar. De nya kategorierna är inte bestämda ännu men kommer inspireras av ämnesområdena vardagsaktivitet, motorik, kommunikation och estetisk verksamhet, avslutar Jenny Pokosta.
Här hittar du det kostnadsfria digitala läromedlet Lika=Lika.
För frågor kontakta:
Jenny Pokosta, projektledare Läromedelsutveckling, Specialpedagogiska skolmyndigheten.
E-post: jenny.pokosta@spsm.se
Telefon: 010-473 61 50
Nyckelord
Bilder
Dokument
Om
Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.
Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten
Pressmeddelande: Nya lokaler och stärkt samarbete i Göteborg8.10.2024 14:57:31 CEST | Pressmeddelande
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Skolverket har nu invigt sitt sjätte gemensamma kontor, den här gången i Göteborg. Kontorsetableringen syftar till att möta skolhuvudmännen på deras lokala arena och erbjuda dialoger där huvudmännen i Göteborg och Västra Götalands län själv bestämmer vilka frågor som de vill bolla med skolmyndigheterna.
Pressinbjudan: Generaldirektörer inviger nytt gemensamt kontor i Göteborg3.10.2024 11:02:09 CEST | Pressinbjudan
Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) generaldirektör Aurora Lindberg och Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström inviger de helt nya kontorslokalerna Göteborg. Det blir det sjätte gemensamma kontoret i landet för de båda myndigheterna. Media är välkomna att delta.
Skolministern på plats när ytterligare myndigheter etablerade sig i Härnösand5.9.2024 16:02:58 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm invigningstalade när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) invigdes på torsdagen i Härnösand.
Pressinbjudan: Skolministern och generaldirektörer på plats när ytterligare myndigheter etablerar sig i Härnösand2.9.2024 12:55:03 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm invigningstalar när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) i Härnösand. Genom gemensamma lokaler och kontorsservice kan statens resurser användas mer effektivt.
Satsa på tillgänglig utbildning22.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Specialpedagogiska skolmyndigheten har utvecklat ett stödmaterial för tillgänglig utbildning. Det är ett webbaserat material som bygger på beprövad erfarenhet och forskning. Att satsa på tillgänglighetsarbete kan göra skillnad. Det kan bidra till trygghet, studiero och att fler får möjligheter att nå målen för sin utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum