Skolministern på plats när ytterligare myndigheter etablerade sig i Härnösand
Skolminister Lotta Edholm invigningstalade när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) invigdes på torsdagen i Härnösand.
Gemensamma krafter
I och med sametableringen delar fyra statliga myndigheter nu lokaler i Härnösand. En statlig närvaro i hela landet bygger upp allmänhetens förtroende och ger legitimitet för myndighetsutövningen.
–Att SPSM fått förtroendet att ta emot tre andra myndigheter i Härnösand skapar förutsättningar för statsförvaltningen att arbeta mer effektiv, säger SPSM:s generaldirektör Aurora Lindberg. Genom att dela på bland annat lokaler och kontorsservice kan vi vara ett exempel på hur man kan arbeta smartare och tänka gemensamt kring lokalisering.
–Det finns en stor poäng med att decentralisera statliga myndigheter. Tillsammans blir SPSM, Skolverket, Socialstyrelsen och Kammarkollegiet är ett lysande exempel på hur gemensam kraft kan ta sig uttryck. Fyra myndigheter under samma tak som delar mer än bara kaffemaskinen, sa Knapp Britta Thyr, första vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand, under sitt välkomsttal.
Myndigheterna som arbetsgivare behövs över hela Sverige
Skolminister Lotta Edholm är på sitt första besök i Härnösand som är residensstad i Västernorrlands län. Med värme refererade hon till Axel Oxenstierna, Rikskanslern vars länsgränser från 1634 fortfarande har bäring och också utökade till 21 län.
–När staten blir närvarande över hela Sverige motverkar vi de skillnader som finns i vårt land, inte minst inom skolan. Att sitta under samma tak ger perspektiv och öppnar upp för viktig samverkan, sa Lotta Edholm.
Invigningen avslutades med kaffe och tårta. Den första biten fick givetvis skolministern, serverad av myndighetscheferna (se huvudbild).
Nyckelord
Kontakter
Åsa Rosander GreholtKommunikatörSpecialpedagogiska skolmyndigheten
Tel:072-2412229Tel:010-4735014asa.rosander-greholt@spsm.seBilder
Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.
Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten
Pressmeddelande: Nya lokaler och stärkt samarbete i Göteborg8.10.2024 14:57:31 CEST | Pressmeddelande
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Skolverket har nu invigt sitt sjätte gemensamma kontor, den här gången i Göteborg. Kontorsetableringen syftar till att möta skolhuvudmännen på deras lokala arena och erbjuda dialoger där huvudmännen i Göteborg och Västra Götalands län själv bestämmer vilka frågor som de vill bolla med skolmyndigheterna.
Pressinbjudan: Generaldirektörer inviger nytt gemensamt kontor i Göteborg3.10.2024 11:02:09 CEST | Pressinbjudan
Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) generaldirektör Aurora Lindberg och Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström inviger de helt nya kontorslokalerna Göteborg. Det blir det sjätte gemensamma kontoret i landet för de båda myndigheterna. Media är välkomna att delta.
Pressinbjudan: Skolministern och generaldirektörer på plats när ytterligare myndigheter etablerar sig i Härnösand2.9.2024 12:55:03 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm invigningstalar när det nya kontoret för Kammarkollegiet, Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) i Härnösand. Genom gemensamma lokaler och kontorsservice kan statens resurser användas mer effektivt.
Satsa på tillgänglig utbildning22.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Specialpedagogiska skolmyndigheten har utvecklat ett stödmaterial för tillgänglig utbildning. Det är ett webbaserat material som bygger på beprövad erfarenhet och forskning. Att satsa på tillgänglighetsarbete kan göra skillnad. Det kan bidra till trygghet, studiero och att fler får möjligheter att nå målen för sin utbildning.
Högt tryck på kompetensutveckling för personal inom anpassade skolformer12.6.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Grund- och gymnasiesärskola byter snart namn till anpassad grund- och gymnasieskola. Drygt 2 200 av personalen inom skolformerna samlas den 13 till 16 juni för fortbildning. Det är en stor del av personalen, totalt i landet finns det drygt 8 000 lärare inom grund- och gymnasiesärskola.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum