Specialpedagogiska skolmyndigheten

Satsa på tillgänglig utbildning

Dela

Specialpedagogiska skolmyndigheten har utvecklat ett stödmaterial för tillgänglig utbildning. Det är ett webbaserat material som bygger på beprövad erfarenhet och forskning. Att satsa på tillgänglighetsarbete kan göra skillnad. Det kan bidra till trygghet, studiero och att fler får möjligheter att nå målen för sin utbildning.

Elever leker på en skolgård. En elev sitter i rullstol.
SPSM har sett många exempel på att barn och elever får bättre förutsättningar till hälsa och lärande när utbildningen är tillgänglig

I utbildningssammanhang handlar tillgänglighet om hur väl en organisation, verksamhet, lokal eller plats fungerar för barn och elever oavsett funktionsnedsättning. Stödmaterialet utgår från konventioner och lagar som styr utbildningsområdet.

– Förskolor och skolor som vi mött berättar att ett strukturerat och hållbart arbete med tillgänglig utbildning ger barn och elever ökade förutsättningar att nå målen för sin utbildning. De säger att det blir störst skillnad när alla nivåer jobbar långsiktigt och utgår från behov i verksamheten, säger Gunilla Fällman, rådgivare och projektledare, SPSM.

Stödmaterialet ger kunskap om hur förskolor och skolor kan arbeta med att tillgängliggöra utbildningen. Fokus ligger på att möta behoven hos barn och elever med funktionsnedsättning genom att identifiera och undanröja hinder i lärmiljön. Ökad tillgänglighet har betydelse för barns och elevers lärande, utveckling och hälsa.

– Vi har sett många exempel på att barn och elever får bättre förutsättningar till hälsa och lärande när utbildningen är tillgänglig. Det är framförallt viktigt för barn och elever med funktionsnedsättning, säger Gunilla Fällman.

Materialet riktar sig både till dem som jobbar med skolutveckling på olika nivåer och till lärare som arbetar med att göra undervisningen tillgänglig. Det kan vara skolhuvudmän, rektorer, lärare, elevhälsans personal och övrig personal som möter barn och elever. I materialet finns bland annat filmer där verksamheter beskriver framgångsrikt arbete med tillgänglighet. Det finns också stöd för att skapa samsyn, värdera nuläget och planera arbetet.

Det nya materialet heter Stödmaterial för tillgänglig utbildning och ersätter myndighetens tidigare Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning.

Nyckelord

Kontakter

Sara HåkanssonPressekreterare

Sara Håkansson är pressekreterare på Specialpedagogiska skolmyndigheten och samordnar myndighetens medieservice.

Tel:010-473 50 51press@spsm.se

Bilder

Länkar

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan6.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Digitala verktyg och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara ett viktigt stöd i skolans arbete för att ge elever med intellektuell funktionsnedsättning goda förutsättningar att kommunicera och utvecklas i sin kunskap. I ett nytt studiepaket från Specialpedagogiska skolmyndigheten får grund- och gymnasiesärskolan konkret och användbar kunskap om hur man kan arbeta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye