Förslaget: Tvättvatten bör förbjudas

En skrubber tvättar avgaser från fartyg och gör så att svavelutsläppen till luften minskar. Samtidigt släpps vattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större behandling. Därför har de båda myndigheterna redan tidigare föreslagit att utsläppsregleringen bör skärpas.
I dagarna redovisar Transportstyrelsen och HaV gemensamt hur de tycker att skärpningen bör gå till.
– Vi menar att det bör införas ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det är det enklaste alternativet att genomföra på ett nationellt plan och effektivast rent miljömässigt, säger Malin Lokrantz, utredare på Transportstyrelsen.
Gränsvärden inte tillräckligt
Alternativet att i stället sätta upp gränsvärden för utsläppen bedömer myndigheterna inte vara genomförbart eftersom det saknas tillräcklig kunskap. Inte heller förslaget att endast begränsa förbudet till delar av svenskt inre vatten, exempelvis hamnar, anses ge tillräckligt god miljöeffekt.
Enligt rapporten skulle ett totalförbud mot tvättvatten leda till ett minskat tillskott av farliga ämnen till grunda och känsliga ekosystem vid kusten.
– Dessutom kan regleringen bidra till att bryta trenden att fartyg i Östersjöområdet installerar skrubbrar, vilket kan få en positiv inverkan på möjligheterna att nå god miljöstatus. Inte bara i kustnära områden i Sverige utan i hela Östersjön, säger Fredrik Lindgren, utredare på HaV.
Byta till godkänt bränsle
Konsekvenserna för svenska redare bedöms i rapporten att bli måttliga. Det beror på att de flesta fartyg som anlöper till svenska hamnar inte har skrubber. Av de som har det är dessutom endast ett fåtal fartyg svenskregistrerade och svenskkontrollerade.
Om förslaget blir verklighet kan den som har ett fartyg med skrubber välja mellan att samla upp tvättvattnet eller att byta till ett godkänt bränsle. Något som fartyg utan skrubbrar redan använder i dag.
Svenskt inre vatten sträcker sig ut till baslinjen längs den svenska kusten och omfattar dessutom insjöar, vattendrag och kanaler.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Över 16 000 alkolås under 10 år18.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I Sverige finns möjligheten att ha körkort med villkoret alkolås. Villkoret innebär att den som dömts för rattfylleri kan fortsätta köra bil under förutsättning att man bekostar installationen av alkolås i sin bil och går på regelbundna medicinska kontroller. Under de senaste 10 åren har Transportstyrelsen beslutat om över 16 000 körkort med det. Det är flest i Europa.
66 personer miste livet i vägtrafiken under sommaren15.9.2023 08:30:11 CEST | Pressmeddelande
Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti dog 66 personer i trafiken, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik: "Det är lite lägre jämfört med samma period åren 2018–2022, då i genomsnitt 73 personer dog i trafiken under juni-augusti," säger Ole Brus, statistiker vid Transportstyrelsen.
Skärpta regler för A-traktorer ska öka trafiksäkerheten31.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag skärps reglerna för att köra A-traktor. Förändringarna ska öka säkerheten för A-traktorförare, passagerare och andra trafikanter: "Det är ett viktigt steg för att göra trafiken tryggare för alla", säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.
Rekordlåg bilimport till Sverige2.8.2023 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under första halvåret genomförde Transportstyrelsen 7 685 ursprungskontroller. Det är minskning med 25 procent jämfört med föregående år och en rekordlåg siffra. Den låga kronkursen tros vara del av förklaringen.
Fler blev av med sitt körkort under första halvåret24.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under första halvåret 2023 återkallade Transportstyrelsen 19 080 körkort. Det är en ökning med 6,1 procent jämfört med motsvarande period förra året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum