Nu börjar åsksäsongen – så förbereder du dig
Av de åsknedslag som påverkar elnätet är 99 procent orsakade av nedslag bredvid en ledning eller station. Direktträffarna på elanläggningar är väldigt ovanliga och utgör endast en procent.
–Vårt arbete med att vädersäkra elnätet omfattar i hög grad åtgärder mot åskpåverkan. Vi gräver ned ledningar där det är lämpligt och isolerar de luftledningar som vi bedömer bör vara kvar. I arbetet ingår att sätta upp åskskydd för att skydda våra anläggningar, men också bibehålla driften eller kunna återkoppla våra kunder så fort som möjligt, säger Lena Berglund.
Åsknedslag är inte bara farligt för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka brand och personskada. Enligt Lena Berglund kan det vara klokt att låta installera ett åskskydd om man bor i ett område där det åskar mycket, eller om bostaden är ansluten till en luftledning.
– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt, eller 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder, och gärna dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV och stereo och dator, säger Lena Berglund.
Många gånger orsakar åsknedslag enbart ett kortare strömavbrott och elnätet återinkopplas automatiskt. Men det händer också att anläggningar går sönder och felavhjälpningen blir utdragen.
– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller nedfallet träd i samband med åska utan rapportera i stället in det till oss på E.ON, avslutar Lena Berglund.
Viktiga råd i samband med åska
- Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.
- Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
- Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.
- Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
- Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
- Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.
- Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.
- Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.
Källa: Elsäkerhetsverket
Nyckelord
Kontakter
Patric Elméntf Presschef
E.ON Sverige
Bilder
Om
Om E.ON Sverige
E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt ihop med våra kunder, partners och samhället i stort. Tillsammans skapar vi smartare energi, med gemensam kraft.
E.ON Sverige ingår i den internationella energikoncernen E.ON SE, som har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, och verksamhet i 17 länder.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
20 år sedan stormen Gudrun - E.ON har investerat 36 miljarder i elnäten8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el - många i flera veckor - då vindar på över 30 meter per sekund fällde mer än 250 miljoner träd och förstörde elnätet i grunden.
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige4.12.2024 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum