Nu börjar åsksäsongen – så förbereder du dig

Dela
Varje år slår närmare hundratusen blixtar ner i Sverige. Blixtnedslag är en av de vanligaste orsakerna till strömavbrott. De flesta sker under åsksäsongen, som nu närmar sig med stormsteg. – Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott är kopplat till åska, även om det är stor variation mellan åren, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Av de åsknedslag som påverkar elnätet är 99 procent orsakade av nedslag bredvid en ledning eller station. Direktträffarna på elanläggningar är väldigt ovanliga och utgör endast en procent.

Vårt arbete med att vädersäkra elnätet omfattar i hög grad åtgärder mot åskpåverkan. Vi gräver ned ledningar där det är lämpligt och isolerar de luftledningar som vi bedömer bör vara kvar. I arbetet ingår att sätta upp åskskydd för att skydda våra anläggningar, men också bibehålla driften eller kunna återkoppla våra kunder så fort som möjligt, säger Lena Berglund.

Åsknedslag är inte bara farligt för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka brand och personskada. Enligt Lena Berglund kan det vara klokt att låta installera ett åskskydd om man bor i ett område där det åskar mycket, eller om bostaden är ansluten till en luftledning.

– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt, eller 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder, och gärna dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV och stereo och dator, säger Lena Berglund.

Många gånger orsakar åsknedslag enbart ett kortare strömavbrott och elnätet återinkopplas automatiskt. Men det händer också att anläggningar går sönder och felavhjälpningen blir utdragen.

– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller nedfallet träd i samband med åska utan rapportera i stället in det till oss på E.ON, avslutar Lena Berglund.

Viktiga råd i samband med åska

  • Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.
  • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
  • Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
  • Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.
  • Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.
  • Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.

Källa: Elsäkerhetsverket

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye