E.ON Sverige AB

E.ON förlänger flexibilitetsmarknad i södra Skåne

Dela

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu förlänger E.ON flexibilitetsmarknaden i södra Skåne, i området runt Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Ystad, och Skurup. 

Foto: Christian Andersson

– E.ON ser stor potential för användandet av flexibla lösningar såsom flexibilitetsmarknader och villkorade avtal, och skalar nu upp rejält för att kunna frigöra än mer kapacitet. Det gör att vi som nätägare kan ansluta kunder snabbare, samtidigt som vi möjliggör för en effektivare användning av det befintliga elnätet, säger Peter Sigenstam, chef för Drift och Energisystem på E.ON Energidistribution.

På en lokal flexibilitetsmarknad samarbetar nätägare och nätkunder för att lösa utmaningar i det gemensamma elnätet. Nätkunder kan bli flexibilitetsleverantörer och minska sin konsumtion eller öka sin produktion av el under perioder av hög belastning på elnätet.

E.ON Energidistribution har sedan 2019 drivit flexibilitetsmarknaden i södra Skåne för att öka kapaciteten. I området runt södra Skåne förlängs nu flexibilitetsmarknaden för att möjliggöra fortsatt tillväxt och elektrifiering i syfte att proaktivt frigöra kapacitet. Flexibilitetsmarknaden kommer att vara aktiv till och med åtminstone år 2029.

– För att möjliggöra energiomställningen av samhället och fortsatt elektrifiering av transporter och industrier blir flexibilitetsmarknaderna nödvändiga för att undvika kapacitetsbrist i elnäten. Det skapar en unik möjlighet för olika aktörer att som flexibilitetsleverantörer att tjäna pengar på sin frigjorda kapacitet och samtidigt bidra till fortsatt omställning och tillväxt, säger Peter Sigenstam.

E.ON kommer även att öppna nya flexibilitetsmarknader i Enköping, Kungsängen och Kallhäll samt göra nypremiär i Stockholmsområdet med lokala flexibilitetsmarknader i Vaxholm och Bålsta. Start av fler marknader kommer att annonseras löpande. Flexibilitetsmarknaderna är öppna mellan november 2024 och mars 2025.

Den 12:e september anordnas webinarier med mer information om marknaderna. Läs mer på: Vi utökar flexibilitetsmarknaderna inför kommande vinter (eon.se)

Som en av landets största nätägare driver E.ON flera flexibilitetsmarknader. Andra marknadsområden är:

  • Hässleholm– till och med åtminstone 2028
  • Vaxholm – till och med åtminstone 2027
  • Bålsta – till och med åtminstone 2029
  • Nyhet – Enköping - – till och med åtminstone 2029
  • Nyhet - Kungsängen/Kallhäll – till och med åtminstone 2027

Fakta:

  • Under vintersäsongen 23/24 aviserades behov av 1148 MWh tillgänglighet och aktiverades 154 MWh flexibilitet.
  • Den genomsnittliga ersättningen för levererad flexibilitet blev 8036 SEK/MWh – en god affär för vinterns flexibilitetsleverantörer. Läs mer: Switch
  • Ersättning ges för köpt flexibilitet, och det är flexibilitetsleverantören som själv bestämmer sitt pris för att vara flexibel. Flexibiliteten köps av den flexibilitetsleverantör som kan erbjuda det lägsta priset, det innebär att ersättningen kan variera.
  • Flexibilitetsmarknaden drivs via E.ONs egenutvecklade marknadsplattform Switch. Switch är designad för att maximera effektiviteten och användarvänligheten för alla deltagare och säkerställer en smidig och transparent handelsprocess.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON tar ultrasnabbladdning till Norrlands största outlet – ett hållbart och strategiskt samarbete4.7.2024 14:31:42 CEST | Pressmeddelande

Idag invigdes fyra toppmoderna ultrasnabbladdare vid Naturkompaniet Outlet i Örnsköldsvik, ett samarbete mellan E.ON och Naturkompaniet som speglar bolagens gemensamma engagemang för hållbarhet. De åtta strategiskt placerade laddpunkterna, vardera med en maxeffekt på 300 kW, invigdes officiellt under en ceremoni med Naturkompaniets vd Henrik Hoffman, Marie Feuk vd E.ON Drive Infrastructure Sweden, Lena Berglund, regionchef Nord E.ON Sverige och Örnsköldsviks kommunalråd Johannes Nordin.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Kallhäll och Kungsängen20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader i Stockholmsområdet.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Enköping20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader, varav en i Enköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye