E.ON förlänger flexibilitetsmarknad i södra Skåne
E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu förlänger E.ON flexibilitetsmarknaden i södra Skåne, i området runt Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Ystad, och Skurup.
– E.ON ser stor potential för användandet av flexibla lösningar såsom flexibilitetsmarknader och villkorade avtal, och skalar nu upp rejält för att kunna frigöra än mer kapacitet. Det gör att vi som nätägare kan ansluta kunder snabbare, samtidigt som vi möjliggör för en effektivare användning av det befintliga elnätet, säger Peter Sigenstam, chef för Drift och Energisystem på E.ON Energidistribution.
På en lokal flexibilitetsmarknad samarbetar nätägare och nätkunder för att lösa utmaningar i det gemensamma elnätet. Nätkunder kan bli flexibilitetsleverantörer och minska sin konsumtion eller öka sin produktion av el under perioder av hög belastning på elnätet.
E.ON Energidistribution har sedan 2019 drivit flexibilitetsmarknaden i södra Skåne för att öka kapaciteten. I området runt södra Skåne förlängs nu flexibilitetsmarknaden för att möjliggöra fortsatt tillväxt och elektrifiering i syfte att proaktivt frigöra kapacitet. Flexibilitetsmarknaden kommer att vara aktiv till och med åtminstone år 2029.
– För att möjliggöra energiomställningen av samhället och fortsatt elektrifiering av transporter och industrier blir flexibilitetsmarknaderna nödvändiga för att undvika kapacitetsbrist i elnäten. Det skapar en unik möjlighet för olika aktörer att som flexibilitetsleverantörer att tjäna pengar på sin frigjorda kapacitet och samtidigt bidra till fortsatt omställning och tillväxt, säger Peter Sigenstam.
E.ON kommer även att öppna nya flexibilitetsmarknader i Enköping, Kungsängen och Kallhäll samt göra nypremiär i Stockholmsområdet med lokala flexibilitetsmarknader i Vaxholm och Bålsta. Start av fler marknader kommer att annonseras löpande. Flexibilitetsmarknaderna är öppna mellan november 2024 och mars 2025.
Den 12:e september anordnas webinarier med mer information om marknaderna. Läs mer på: Vi utökar flexibilitetsmarknaderna inför kommande vinter (eon.se)
Som en av landets största nätägare driver E.ON flera flexibilitetsmarknader. Andra marknadsområden är:
- Hässleholm– till och med åtminstone 2028
- Vaxholm – till och med åtminstone 2027
- Bålsta – till och med åtminstone 2029
- Nyhet – Enköping - – till och med åtminstone 2029
- Nyhet - Kungsängen/Kallhäll – till och med åtminstone 2027
Fakta:
- Under vintersäsongen 23/24 aviserades behov av 1148 MWh tillgänglighet och aktiverades 154 MWh flexibilitet.
- Den genomsnittliga ersättningen för levererad flexibilitet blev 8036 SEK/MWh – en god affär för vinterns flexibilitetsleverantörer. Läs mer: Switch
- Ersättning ges för köpt flexibilitet, och det är flexibilitetsleverantören som själv bestämmer sitt pris för att vara flexibel. Flexibiliteten köps av den flexibilitetsleverantör som kan erbjuda det lägsta priset, det innebär att ersättningen kan variera.
- Flexibilitetsmarknaden drivs via E.ONs egenutvecklade marknadsplattform Switch. Switch är designad för att maximera effektiviteten och användarvänligheten för alla deltagare och säkerställer en smidig och transparent handelsprocess.
Nyckelord
Kontakter
Linn JohanssonPress Officer
E.ON Sverige
Om oss
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
20 år sedan stormen Gudrun - E.ON har investerat 36 miljarder i elnäten8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el - många i flera veckor - då vindar på över 30 meter per sekund fällde mer än 250 miljoner träd och förstörde elnätet i grunden.
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige4.12.2024 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum