Norrköpings kommun

Ny bestämmelse ställer krav på fast omsorgskontakt för hemtjänsttagare

Dela
Den 1 juli 2022 införs en ny bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att varje hemtjänsttagare ska erbjudas en fast omsorgskontakt. Ett år senare införs krav på att den som är fast omsorgskontakt ska vara undersköterska. Då det råder stor brist på utbildade undersköterskor blir det en utmaning för Norrköpings kommun att nå upp till kravet.

Den fasta omsorgskontakten ska bland annat hjälpa till att skapa trygghet, kontinuitet och individanpassad omsorg för hemtjänsttagaren. Den fasta omsorgskontakten ska också samordna hemtjänstinsatser.

Norrköpings kommun arbetar redan idag med ett så kallat kontaktmannaskap. Det är ett arbetssätt som liknar det kommande kravet på en fast omsorgskontakt. För Norrköpings hemstjänsttagare blir det därför ingen skillnad 1 juli i år.

– De som idag är kontaktmän kommer att bli de fasta omsorgskontakterna när de nya reglerna införs. Däremot kommer det att bli en stor utmaning året efter när kravet på att den fasta omsorgskontakten ska vara utbildad undersköterska införs. Det är en yrkesgrupp där det är brist på utbildad personal, säger vård-och omsorgsnämndens ordförande Andreas Bohlin (S).

Enligt den nya lagstiftningen ska den fasta omsorgskontakten från den 1 juli 2023 alltså vara utbildad undersköterska. För att möta denna utmaning kommer vård-och omsorgskontoret från och med hösten öka sitt fokus på kompetensförsörjning, både genom rekrytering av ny personal men också genom utbildningsinsatser hos den befintliga personalen.

En utmaning är den korta tiden mellan beslutet i riksdagen till det att den bestämmelsen börjar gälla.

–  Till exempel tar det tre terminer för vårdbiträden att vidareutbilda sig till undersköterska inom ramen för Äldreomsorgslyftet. Det blir en stor utmaning att nå kravet på att alla fasta omsorgskontakter ska vara undersköterskor 1 jul 2023, men på lång sikt kommer detta att innebära en kompetenshöjning och stärka vår organisation, säger Magnus Johansson.

Kontakt:
Magnus Johansson
Titel: vård- och omsorgsdirektör
Telefon: 011-15 22 16

Andreas Bohlin (S)
Titel: ordförande, vård- och omsorgsnämnden
Telefon: 076-163 47 02

_____________________________________________

Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum