Rensa bort gamla och förbjudna växtskyddsmedel

Nyligen infördes användningsförbud för många medel. Det var ett led i arbetet för att nå miljömålet ”Giftfri miljö” som särskilt berör känsliga grupper som barn och gravida, men även människor och miljö i allmänhet. Detta förbud gäller Roundup-preparat som innehåller glyfosat och andra preparat som många hushåll kan ha stående i sina förråd.
Från 1 oktober 2021 är det förbjudet att använda växtskyddsmedel:
- på tomtmark för bostadshus
- på växter inomhus (utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande lokaler)
- i växthus som inte används yrkesmässigt
- inom koloniträdgårdsområden
- på krukväxter i hemträdgårdsmiljö
- på lekplatser som allmänheten har tillträde till,
- på skolgårdar eller gårdar till förskolor
- i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till.
Undantagna från förbudet är växtskyddsmedel som innehåller vissa mindre farliga ämnen (t ex ättiksyra, pelargonsyra, kaprinsyra, kaprylsyra, svavel och vissa järnsulfater).
Det finns vissa dispensmöjligheter för yrkesmässig användning, till exempel när det gäller bekämpning av invasiva arter.
Förebygg problem och bekämpa utan växtskyddsmedel
Det finns mycket du kan göra för att stärka och skydda din trädgård utan hjälp av växtskyddsmedel. Förebygg problem till exempel genom att:
- välja motståndskraftiga plantor,
- gödsla och vattna efter grödans behov,
- beskära träd och buskar och hålla dem rena från påväxt,
- använda odlingsväv
- Bekämpa genom att duscha plantor med vatten för att få bort bladlöss,släng eller bränn växtdelar angripna av larver eller sjukdomar så inte skadegörarna kan överleva i jorden eller komposten, rensa bort ogräsen ofta och medan de är små.
Läs mer om växtskyddsmedel på kemikalieinspektionens hemsida: https://www.kemi.se/bekampningsmedel/vaxtskyddsmedel/aktuellt-om-vaxtskyddsmedel/forbud-mot-viss-anvandning-av-vaxtskyddsmedel/verksamma-amnen-som-ar-undantagna-forbudet-mot-viss-anvandning .
För mer information:
Joakim Linder
Miljöinspektör
Umeå kommun
090-16 16 75
joakim.linder@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Ingela Hjulfors Bergkommunikatör
Samhällsbyggnadsförvaltningen, Miljö-och hälsoskydd
Bilder

Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Bäbisdisco i Väven är tillbaka!25.9.2023 13:57:13 CEST | Pressmeddelande
Umeå stadsbibliotek är glada att berätta att det omåttligt populära evenemanget "Bäbisdisco i Väven" är tillbaka! Det är en fest för de allra minsta, där både små och vuxna kan ha det riktigt kul tillsammans. Bäbisdiscot kommer äga rum på tisdag den 26 september. Drop-in från klockan 10.00 till 12.00 på Väven, plan 4.
Övergivna och trasiga cyklar städas bort22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under hösten städar vi bort övergivna och trasiga cyklar från centrala Umeå. Syftet är att förbättra tillgängligheten i centrum. – Trasiga och kvarlämnade cyklar tar plats i cykelparkeringar och är även ett hinder vid renhållningsarbete, säger Daniel Södö, gatuingenjör.
Ett steg närmare nya riktlinjer för serveringstillstånd i Umeå21.9.2023 17:48:05 CEST | Pressmeddelande
Umeå ska få nya riktlinjer för tillstånd för alkoholservering. Ett förslag till nya riktlinjer har varit ute på remiss och nu föreslår miljö- och hälsoskyddsnämnden att kommunfullmäktige antar de reviderade riktlinjerna.
Satsning på enskilda avlopp ska säkra Umeås vatten21.9.2023 17:27:26 CEST | Pressmeddelande
Under fyra år ska Umeå kommun genomföra omfattande insatser för att alla enskilda avlopp i kommunen ska klara kraven på rening. Det bidrar till minskad övergödning och skydd av dricksvatten.
Kommunen kartlägger Stöcksjöns vattenkvalitet21.9.2023 16:28:00 CEST | Pressmeddelande
Boende och besökare kring Stöcksjön upplever ökade problem med alger och vattenväxter. Nu ska sjöns vattenkvalitet och de möjliga källorna till den ökade näringstillförseln kartläggas. Det har kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum