Nu krävs snabba åtgärder för att stoppa byggprisrallyt

– Priserna i de anbud som kommer in till bostadsföretag som vill bygga nytt rusar i höjden. Anbudspriserna har ökat med i snitt 18 procent, men vi ser också ökningar med upp till 50 procent. Risken ökar för att allt fler bostadsföretag drar i nödbromsen och slutar bygga, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
– Vi uppmanar regeringen att samla byggföretag, byggherrar och kommuner för att ta fram en gemensam handlingsplan för att lindra effekterna av kostnadsutvecklingen. Dessutom behövs beslut om låg moms på hyra och att allmännyttan undantas från LOU, säger Anders Nordstrand.
Hyresrättens andel – både allmännyttans och privata fastighetsägares – av färdigställda bostäder har ökat sedan 2010, från 30 procent till 48 procent. En sammanvägning av flera olika analyser visar att det fortfarande finns ett underskott på hyresrätter på flera marknader. Förutsättningarna för att bygga nya hyresrätter borde därmed vara goda.
– Men den kraftiga prisutvecklingen på råvaror och byggmaterial driver mot en tydlig inbromsning av nyproduktionen, till och med i storstäderna. På ett år har kostnaden för byggmaterial ökat med 25 procent, vilket är ohållbart, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.
Rapporten visar tydligt att trots hyresrättens starka frammarsch blir det allt tuffare att bygga till rimliga hyror, samtidigt som behoven ökar när den höga inflationen ger ett krympande ekonomiskt utrymme för hyresgästerna. Om inte fler bostäder byggs, finns en risk att bostadsbristen ökar på nytt, vilket snabbt kan driva upp priserna.
Även priset för att bygga allmännyttans koncepthus Kombohus ökar, men i lägre takt och från lägre nivåer än annat byggande inom allmännyttan. Snittpriset för att bygga Kombohus har de senaste åren varit 17 procent lägre än allmännyttans övriga byggande.
– Kombohusen visar att det med standardiserat byggande går att bygga bostäder som ligger en bra bit under marknadspris. Därför borde riksdag och regering införa typgodkännande av standardiserade hus, byggsystem och produkter. Det ger bostäder till högre kvalitet, med färre fel och lägre klimatpåverkan, säger Sofia Heintz.
Rapporten
Ladda ner rapporten Allmännyttan och bostadsbyggandet 2022.
Seminarium i Almedalen onsdag 6 juli
Nödbroms för bostadsbyggandet – vad händer när priset för att bygga blir för högt?
Tid och plats: 6 juli kl. 13.00–13.45 Stora matsalen, Teaterskeppet, Visby gästhamn
För mer information, kontakta:
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17
Sofia Heintz, nyproduktionsexpert, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 21, sofia.heintz@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25,
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Bilder


Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
Här är finalisterna i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka tre renoveringsprojekt som går vidare till final i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Av tio nominerade bidrag har juryn valt ut tre finalister som alla utmärker sig genom hållbarhet, innovation och god gestaltning.
Unikt initiativ hjälper samhällsbyggare möta framtiden6.2.2025 16:19:41 CET | Pressmeddelande
Nio branschorganisationer ligger bakom en gemensam satsning för digitalisering inom samhällsbyggandet. En snabbfotad bred överenskommelse har tagits fram om format för digital informationsdelning. För en starkare sektor som är redo för nya redovisningskrav och AI-tillämpning.
Sju nya medlemmar tar plats i Sveriges Allmännyttas vd-råd4.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta är glada att välkomna Marie Werner, Kenneth Claesson, Carina Herbertsson, Fredrik Noaksson, Christofer Bernebring, Helena Markgren och Tommy Blixt som nya medlemmar i Sveriges Allmännyttas vd-råd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum