Rymdstyrelsen

Rymdstyrelsen byter raket för svensksatelliten Mats

Dela
Ukrainakriget tvingar Rymdstyrelsen att byta raket för svenska forskningssatelliten Mats. Rymdstyrelsens huvudentreprenör, OHB Sweden AB, har nu skrivit avtal med amerikanska RocketLab om raketen som ska ta Mats till rymden.
Delar av arbetsgrupperna som utvecklat och byggt svenska forskningssatelliten Mats. Foto: Mats Bergström
Delar av arbetsgrupperna som utvecklat och byggt svenska forskningssatelliten Mats. Foto: Mats Bergström

Som en direkt följd av den ryska invasionen i Ukraina avbröt Rymdstyrelsen tidigare i år planerna på att sända upp den svenska forskningssatelliten Mats med en rysk bärraket.    

Nu har ett nytt avtal slutits mellan huvudentreprenören, OHB Sweden AB, och amerikanska RocketLab för uppsändning av satelliten Mats från RocketLabs uppsändningsbas på Nya Zeeland.

Under hösten kommer Mats att transporteras till Nya Zeeland och monteras på den bärraket som ska placera Mats i en optimal omloppsbana runt jorden för forskningsuppdraget. Första möjliga datum för uppsändning av Mats beräknas till 1 november 2022.

”Vår huvudentreprenör har efter ett intensivt arbete nu lyckats lösa den kritiska frågan om bärraket för Mats, säger Anna Rathsman, generaldiektör för Rymdstyrelsen. Det är många forskargrupper i Sverige och runt om i världen som väntar på data från den nya svenska forskningssatelliten."

Det pågående kriget i Ukraina har haft stor påverkan på det internationella rymdsamarbetet och för svensk del innebar det att Rymdstyrelsen den 3 mars avbröt den planerade uppsändningen från ryska rymdbasen Vostotjnyj.

Om forskningssatelliten Mats

Mats är en svensk forskningssatellit som ska undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och deras inverkan på jordens klimat. Från sin bana i rymden kommer satelliten studera variation i ljuset som syreatomer avger vid 100 kilometers höjd, samt strukturer i atmosfärens högst belägna moln. Data som Mats samlar in kommer att fylla en viktig lucka i förståelsen av hur atmosfären fungerar.

Fakta, bilder och filmer om Mats på Rymdstyrelsen webbplats.

  • Rymdstyrelsen är beställare och finansiär av Sveriges 8:e forskningssatellit, Mats.
  • Initiativtagare och ansvariga för Mats vetenskapliga uppdrag är Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet (MISU).
  • Rymdföretaget OHB Sweden i Kista är huvudansvarig konstruktör och leverantör av satelliten Mats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Delar av arbetsgrupperna som utvecklat och byggt svenska forskningssatelliten Mats. Foto: Mats Bergström
Delar av arbetsgrupperna som utvecklat och byggt svenska forskningssatelliten Mats. Foto: Mats Bergström
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye