Ecster

Svenskarna oroar sig för sin privatekonomi – men nästan hälften tänker ändå inte öka sitt sparande

Dela
I tider av ökad inflation, höjda mat-, el- och bränslepriser oroar sig många svenskar för sin privatekonomi. Hela 9 av 10 svenskar känner oro för inflationen och mer än var tredje svensk tror att deras privatekonomi kommer försämras under året. Ändå väljer många att inte spara mer på bankkontot inför sämre tider. Detta visar en nyligen gjord Sifo-undersökning på uppdrag av betalföretaget Ecster.

Just nu befinner sig många svenskar på semester, men sommarens ökade kostnader och höjda inflation medför också att svenskarna har betydligt mindre pengar i plånboken. 36 procent av de svarande i undersökningen tror att deras egen privatekonomi kommer att försämras under året. Vilket orsakar en oro hos svenska folket.

En av fyra svenskar är väldigt oroliga för sin privatekonomi med en övervikt på kvinnor och unga. 87 procent oroar sig för höjda priser i butik, 59 procent uppger att de är oroliga för att räntorna på bolånen kommer att stiga och hela 72 procent tror att konjunkturen kommer att försvagas. Ändå väljer bara var femte att binda bolånen och nästan varannan svensk (46 procent) uppger att de ändå inte tänker spara mer på sparkontot.

— Jag förstår svenskarnas oro för sin privatekonomi i tider av osäkerhet, höjda priser och ökad inflation. Mitt bästa tips är att ta höjd för ökade kostnader och oförutsedda utgifter genom att göra en budget och försöka lägga undan lite pengar varje månad. Har man möjlighet att sätta undan i alla fall en mindre summa på ett sparkonto med ränta, skapar man en buffert när räntor eller matpriserna går upp, säger Anna Parmström, Kommunikationschef på Ecster Sverige.

SIFO-undersökning resultat:

• 36% av svenskarna tror att deras privatekonomi kommer att försämras under året.

• 24% är väldigt oroliga. Kvinnor överrepresenterade.

• 87% är oroliga för inflationen. (91% är kvinnor)

• 59% är oroliga för att räntorna på bolånen kommer att stiga.

• 72% tror att konjunkturen kommer att försvagas.

• 46% tror att de kommer att spara mer på sparkontot

• 33% tror att de kommer att spara mer i aktier/fonder under de kommande 6 mån.

• 71% är oroliga för höjda bensinpriser.

Fakta:
Andra sparåtgärder som kan vara värt att se över i tuffare tider är: 

  • Gå igenom alla dina inkomster och utgifter en gång varje år. Gör en storstädning. Rensa bort det som är onödigt.
  • Låt inte pengarna stå kvar för länge på lönekontot utan ränta. Öppna ett sparkonto om du vill ha säkra besparingar. Kolla att kontot har insättningsgaranti.
  • Samla dina smålån på ett och samma ställe och få en lägre räntekostnad.
  • Har du stora lån kan det finnas fördelar med att ha ett Låneskydd. Det kan hjälpa dig att klara av lånekostnader vid sjukdom eller arbetslöshet.
  • Jämför elbolagens priser och byt till ett billigare bolag.
  • Betala inte för försäkringar som du inte behöver genom att exempelvis köpa resebolagens ibland dyra reseförsäkringar. Oftast ingår en försäkring i kortet du betalar med.
  • Se över dina löpande prenumerationer och streamingtjänster – stäng ned dem du inte behöver.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 april 2022. Totalt intervjuades 1161 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Ecster
Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se

Ecster samarbetar med tusentals säljföretag och erbjuder betallösningar för alla kanaler. Vi finns i Sverige och i Finland med huvudkontor i Stockholm.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler i år - ökning med 70%11.10.2022 08:05:54 CEST | Pressmeddelande

17% procent av Sveriges husägare vill installera solpaneler under det kommande året. Det är en ökning med hela 70% procent jämfört med 2021, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster. Den främsta anledningen är att få billigare elkostnader då elpriserna under 2022 ökat lavinartat och förväntas fortsätta öka under hösten och vintern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye