Ecster

Solcellsbeståndet fördubblas i år om svenskarna bestämmer

Dela
Var tionde svensk husägare vill installera solpaneler under 2022 och ekonomiska anledningar är det viktigaste skälet för det ökande intresset. Klart högre än miljö. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av betaltjänstföretaget Ecster.
Foto: Panumas Yanuthai, Shutterstock
Foto: Panumas Yanuthai, Shutterstock

Intresset för solpaneler är fortsatt högt och sex procent av de tillfrågade husägarna uppger att de planerar att installera solpaneler under 2022. Om alla dessa skulle installera solceller skulle det innebära en fördubbling av det privata solcellsbeståndet i slutet av 2022 jämfört med i dag.

För 80 procent av de tillfrågade lockar bättre ekonomi i form av minskade elkostnader. 62 procent anger miljöskäl.

– Det finns en djupt rotad oro att elpriserna fortsätter att vara höga framöver, det blir tydligt inte minst i mina samtal med våra partners och med elleverantörerna. De skenande elpriserna har fått många att börja fundera på olika sätt att minska sina elkostnader, till exempel genom att generera egen el, säger Ulf Strandberg, Market Specialist inom solenergi på Ecster.

Nästan var tredje husägare anger också ett ökat värde på huset som anledning att installera solpaneler. Undersökningar från Mäklarstatistik har också visat att hus med solpaneler både får fler besökare på visningar och fler budgivare.

Det som hindrar fler att skaffa solceller är en för dyr initial kostnad. 14 procent uppger även att det är för lång återbetalningstid, medan sju procent anger att bidraget från staten är för lågt. Bidraget, som också kallas det gröna avdraget, gör att man kan dra av delar av både material-och arbetskostnader direkt.

– Ekonomin är alltså både en drivkraft och ett hinder för de som vill installera solpaneler. Det är en stor investering initialt, men samtidigt har solceller sjunkit i pris och ökat i effekt under den senaste tiden. Elpriserna förändrar också kalkylen. I vanliga fall betalar en installation på ett hus med normalkonsumtion av sig efter 8-10 år, men om de höga elpriserna fortsätter kan det vara betydligt snabbare återbetalning framöver, säger Ulf Strandberg.

Det här är Ecster

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Panumas Yanuthai, Shutterstock
Foto: Panumas Yanuthai, Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ecster
Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se

Ecster samarbetar med tusentals säljföretag och erbjuder betallösningar för alla kanaler. Vi finns i Sverige och i Finland med huvudkontor i Stockholm.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler i år - ökning med 70%11.10.2022 08:05:54 CEST | Pressmeddelande

17% procent av Sveriges husägare vill installera solpaneler under det kommande året. Det är en ökning med hela 70% procent jämfört med 2021, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster. Den främsta anledningen är att få billigare elkostnader då elpriserna under 2022 ökat lavinartat och förväntas fortsätta öka under hösten och vintern.

Svenskarna oroar sig för sin privatekonomi – men nästan hälften tänker ändå inte öka sitt sparande21.7.2022 05:00:00 CEST | Pressmeddelande

I tider av ökad inflation, höjda mat-, el- och bränslepriser oroar sig många svenskar för sin privatekonomi. Hela 9 av 10 svenskar känner oro för inflationen och mer än var tredje svensk tror att deras privatekonomi kommer försämras under året. Ändå väljer många att inte spara mer på bankkontot inför sämre tider. Detta visar en nyligen gjord Sifo-undersökning på uppdrag av betalföretaget Ecster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye