Forskningsstipendier till unga talanger för intervjuer med näringslivsföreträdare och för utlandsstudier om polarisering

Ratio instiftade under vårterminen ett stipendium som riktar sig särskilt till doktorander och nydisputerade forskare, som vill skaffa sig nya erfarenheter och kompetenser kring forskning som rör företagandets villkor.
Efter några månaders ansökningsperiod och handläggning har fyra stipendiater utsetts:
- Johan Ekman, doktorand i sociologi vid Åbo Akademi
- Andrea Geissinger, fil dr i företagsekonomi, affilierad forskare vid House of Innovation, Handelshögskolan Stockholm och associerad forskare på Ratio
- Erik Liss, doktorand i nationalekonomi vid Linköping universitet och Ratio
- Maria Nordbrandt Bergström, fil. dr i statsvetenskap, forskare vid Uppsala universitet
Johan Ekmanbeviljas medel för att genomföra intervjuer med personer inom det svenska näringslivet, löntagarorganisationer och politiker inom ramen för sin doktorsavhandling ”Explaining the Enigma of Nordic Agency in the Political Economy of Europe’s Crisis”. Ekmans forskning fokuserar på hur den nordiska modellen av ”kompetititv korporatism” inverkar på de nordiska staternas agens inom EU-beslutsfattandet. I en pågående studie jämför Ekman tillsammans med kollegor hur Finland respektive Sverige har agerat när EU befunnit sig i ekonomisk kris, såsom Covid-19-pandemin.
Johan Ekman är doktorand i sociologi vid Åbo Akademi.
Andrea Geissingerbeviljas medel för att delta på konferens inom ramen för “European Group for Organizational Studies” som arrangeras av WU Vienna. Under denna konferens kommer Geissinger att presentera två papper, dels “Algorithmic ordering: A new organization on the block?”, skrivet med Linda Weidenstedt och Claire Ingram Bugosz, dels ”State corporatization as macro-organization: The state-market interlock in Swedish Public Enterprises” med Rasmus Nykvist och Rickard Björnemalm.
Andrea Geissinger är fil dr i företagsekonomi från Örebro universitet och Ratio. Hon är i dag post doc-forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och Ratio.
Erik Lissbeviljas medel för att gästforska vid University College London (UCL). I sin avhandling studerar Liss social rörlighet, närmare bestämt inkomströrlighet, och vilken roll som arbetsmarknaden spelar för rörligheten. Vid UCL planerar Liss få vidare stöd och inspiration till sin forskning, men har även konkreta planer på kommande artiklar. Liss har i pågående arbete utvecklat en ny metod som han tillsammans med Per Engzell planerar tillämpa på fler länder för att bland annat testa om Sveriges relativt höga sociala rörlighet delvis kan förklaras av en relativt dynamisk arbetsmarknad.
Erik Liss är doktorand i nationalekonomi vid Linköping universitet och Ratio.
Maria Nordbrandt Bergström beviljas medel för att delta i sommarskolan ”Summer school in deliberative democracy” i Åbo, vilken samlar forskare inom den deliberativa demokratiska forskningstraditionen från hela världen för seminarier, möten och samverkan. Nordbrandt Bergströms forskning undersöker bland annat affektiv polarisering, det vill säga tendensen bland politiska meningsmotståndare att ogilla och misstro varandra, i pandemins spår. Denna typ av polarisering har visat sig ha potentiellt svåra konsekvenser för demokratin och för politiskt beslutsfattande.
Maria Nordbrandt Bergström är fil dr i statsvetenskap vid Uppsala universitet där hon är verksam som post doc vid Department of Government.
– Det är jätteroligt att stödja dessa unga talanger som är i början av sina akademiska karriärer. Vi har fått många duktiga sökande, men bedömer att de här fyra dessutom svarar bra mot Ratios egen forskningsprofil om företagandets villkor. På sikt ser vi att detta stipendium är ett sätt att bidra till forskningen om frågor som är viktiga för näringslivet, säger Lotta Stern, vd på Ratio och professor i sociologi.
Kontakter
Johanna GrönbäckKommunikationschef
Presskontakt
Lotta SternProfessor och vd, Ratio. Sociolog och arbetsmarknadsforskare.
Tel:0761855817lotta.stern@ratio.seBilder





Om
Näringslivets forskningsinstitut
Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri12.2.2025 13:20:11 CET | Pressmeddelande
I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.
Ny forskningsöversikt: Så påverkar distansarbete produktivitet för individer och företag10.12.2024 09:27:03 CET | Pressmeddelande
Den senaste tiden har arbetsgivare i större utsträckning velat ha tillbaka anställda till kontoret. En ny forskningsöversikt från Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, författad av fil. dr. Jonas Grafström, Staffan Samuelsson och Aino Simola, belyser hur distansarbete påverkar produktiviteten på både individ- och företagsnivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum