Ratio

Vad förklarar OECD-ländernas beslut om skolnedstängningar m.m. under pandemin?

Dela
Inom en två veckor lång period antog närmare 80 procent av OECD-länderna samma icke-farmaceutiska åtgärder såsom skolstängningar och lockdowns. Hur kommer det sig att ländernas åtgärder är så likartade, om implementeringen av dem var resultatet av en beslutsprocess som beaktade respektive lands specifika situation? Varför blev utfallet homogent när länderna är heterogena?
Karl Wennberg, professor
Karl Wennberg, professor

Det har Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet och forskare vid Ratio, tillsammans med kollegorna Abiel Sebhatu, Stefan Arora-Jonsson och Staffan I. Lindberg, studerat i den vetenskapliga artikeln ”Explaining the homogene diffusion of COVID-19 nonpharmaceutical interventions across heterogeneous” nyligen publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) .

Forskarna finner att en regerings politik under pandemin påverkas starkt av den politik som har antagits i andra länder. Även graden av demokrati spelar roll: Medan länder med hög grad av demokrati tar längre tid på sig att anta restriktiv politik, är de mer benägna att anta liknande åtgärder som i närliggande länder. Att följa andra länders exempel snarare än att fatta egna beslut baserade på det egna landets specifika situation kan ha inneburit att länder stängde ner antingen för tidigt eller för sent under pandemins inledande skede. Det betyder att även det omvända kan gällla: Om länder följer varandra när man lättar på, eller återinitierar, den restriktiva politiken, finns det en risk att länder antar en politik som är suboptimal ur ett epidemiologiskt perspektiv.

Med tanke på komplexiteten i beslutsfattande under en pandemi står stater inför ett dilemma gällande hur de ska agera snabbt samtidigt som deras grundläggande beslutsprocesser bygger på att olika politiska överväganden ska balanseras.

Kontakter

Bilder

Karl Wennberg, professor
Karl Wennberg, professor
Ladda ned bild

Om

Ratio
Ratio
Sveavägen 59 4 tr, Box 3203
103 64 Stockholm

+4684415900https://ratio.se/

Näringslivets forskningsinstitut

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande

Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.

Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande

Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.

Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan

En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye