Svenska modellen 4.0

Sverige är ett land med goda förutsättningar för företagande, till stor del tack vare de reformer som genomfördes redan på 1990-talet. De senaste åren har emellertid den positiva utvecklingen gått i stå och det finns tecken på en trendmässig försämring av företagandets villkor. Dessutom finns en uppenbar oförmåga att reformera ett antal kritiska områden.
Ratioakademiens reformagenda, Svenska modellen 4.0, vill stimulera en breddad och faktabaserad offentlig diskussion om hur vi ska kunna skapa bättre förutsättningar för välfärd, sysselsättning, integration och tillväxt. Entreprenörskap och företagande är avgörande drivkrafter för detta.
Målet är en mer dynamisk och inkluderande marknadsekonomi, där entreprenörskap, innovationer, kompetens och flexibilitet ger Sverige ny utvecklingskraft.
Den svenska modellen behöver uppgraderas så att företagande och marknader ges större möjligheter att omvandla samhällsutmaningarna till tillväxtskapande möjligheter, ökad välfärd och ett bättre samhälle.
Sveriges befolkning växer starkt, vi studerar och lever allt längre, samtidigt som allt färre levnadsår ägnas åt arbetslivet. Teknikutveckling och globalisering skapar snabba förändringar på alla samhällsområden. Miljö- och klimatutmaningarna kräver nya lösningar.
Forskningsinstitutet Ratio har tagit fram ett forskningsbaserat faktaunderlag till de reformförslag som diskuterats inom akademien. Akademien ställer sig bakom agendan i dess helhet, även om enskilda ledamöter kan ha avvikande åsikt gällande enskildheter i förslagen.
Vårt fokus är fyra områden som alla direkt eller indirekt berör den svenska modellen:
1. Företagens kompetensförsörjning
Kunskaper och färdigheter är våra viktigaste tillgångar. Dessvärre finns stora brister i svensk kompetensförsörjning. Enligt en rad undersökningar är kompetensbrist det största tillväxthindret för svenska företag.
Våra förslag:
1. Starta nya fristående lärarhögskolor som kan höja lärarnas status och öka kunskapen kring näringsliv och företagande.
2. Tydliggör och följ upp kvalitets-, effektivitets- och relevanskrav i all utbildning. Inrätta näringslivsråd vid universitet och högskolor.
3. Premiera yrkesutbildning och inför praktik i all utbildning.
4. Ge arbetstillstånd och uppehållstillstånd till högutbildade med validerade kunskaper. Låt nyanlända praktisera på riktiga arbetsplatser.
5. Avskaffa hyresreglering, bruksvärdesystem och reavinstskatt på bostäder.
6. Gör dagens statliga universitet till stiftelser. Öppna för privata universitet som delfinansieras via terminsavgifter, privata donationer och forskningsanslag.
7. Inför skatteincitament och moderniserad redovisning för att stimulera ökad företagsfinansierad utbildning och livslångt lärande.
2. Arbetsmarknadens flexibilitet
Arbetsmarknaden är den viktigaste marknaden i en kunskapsbaserad ekonomi men utmärks dessvärre av en uppenbar reformoförmåga. Många av de problem som identifierades redan på 1970- och 1980-talen kvarstår.
Våra förslag:
8. Förenkla eller slå ihop kollektivavtalen så att lönesättningen kan ske företagsnära.
9. Inför en proportionalitetsprincip i konfliktreglerna.
10. Prioritera ungas och nyanländas anställning genom lägre ingångslöner.
11. Reformera LAS, särskilt turordningsreglerna.
12. Se över företagens sjuklöneansvar, inför ett tak för sjuklönen likt det för sjukpenningen och avskaffa skillnaden i sjuklön och sjukpenning för företagare.
3. Skatter för företagande och individer
Skatter är nödvändiga för att stat och kommun ska kunna finansiera gemensamma samhällsuppgifter. Samtidigt är det viktigt att skatterna inte blockerar marknadsekonomins dynamik. Här avviker Sverige från omvärlden.
Våra förslag:
13. Sänk det totala skattetrycket genom minskade offentliga utgifter och ökad egenfinansiering. 35 procent av BNP är ett rimligt mål.
14. Gör skattesystemet enklare, effektivare och rättvisare genom proportionell skatt på arbete, d.v.s. avskaffad värnskatt och statlig inkomstskatt.
15. Gör skattesystemet mer transparent genom en tydligare redovisning av indirekt arbetsbeskattning.
16. Ge nya företag frihet från arbetsgivaravgifter i fem år.
17. Beskatta personaloptioner som kapitalinkomst från inlösningsdagen. Ge inhemska ägare samma förutsättningar som utländska. Tillse att skatt på aktiva placeringar aldrig är högre än på passiva.
18. Utvidga RUT till nya områden eller sänk momsen på tjänster generellt.
19. Avskaffa samtliga selektiva företagsstöd.
4. Företagandets samhällsroll
Sveriges välstånd och långsiktiga välfärd är helt beroende av villkoren för att starta, driva och expandera företag. Därför måste synen på företagandets och marknadsekonomins betydelse för samhällsutvecklingen förändras.
Våra förslag:
20. Stärk rättsstaten, näringsfriheten och äganderätten. Ersätt Lagrådet med en författningsdomstol. Ge Regelrådet en starkare ställning när det gäller konsekvensanalyser av nya lagar och regler.
21. Bejaka vinstdrivande, ideella och kommunala huvudmän inom vård, skola och omsorg. Ha ett entydigt kvalitetsfokus vid all välfärdsproduktion. Slopa landstingens monopol och finansiera privat välfärdsproduktion genom försäkringar och tilläggstjänster.
22. Skapa en marknadsdriven och teknikneutral hållbar utveckling genom utvecklade äganderätter och åtgärder som stimulerar innovationer och effektivt resursutnyttjande.
Ratioakademien vill genom våra 22 reformförslag, Svenska modellen 4.0, bidra till en bredare syn på ett inkluderande och konkurrenskraftigt Sverige, där entreprenörers, företags och marknaders potential tillvaratas.
Förslagen är ännu varken heltäckande eller färdigutvecklade. Fler behöver bidra, utifrån flera perspektiv. För utförliga förslag, bakgrundsanalys och referenser, se http://ratio.se/app/uploads/2016/05/svenska-modellen-fyra-punkt-noll.pdf
Vi är övertygande om att dagens stora samhällsutmaningar inte kan lösas utan att företagandet ges väsentligt bättre villkor. Sverige har utomordentliga förutsättningar att lyckas förnya den svenska modellen.
Björn Wahlroos, preses för Ratioakademien, styrelseordförande Nordea
Anastasia Georgiadou, VD Alminia AB
Charlotte Bohman, VD C & A Bohman Invest AB
Fredrik Spendrup, VD Spendrups Bryggeri AB
Mariana Burenstam Linder, VD Burenstam & Partners
Peje Emilsson, VD Magnora
Rune Andersson, Ägare Mellby Gård AB
Ulf Dinkelspiel, Ambassadör, E Öhman J:or AB
Nils Karlson, VD Ratio – Näringslivets forskningsinstitut
Ratioakademien
Ratioakademien startade hösten 2015 och består av företagare och företagsledare från ett brett spektrum av branscher med erfarenhet från stora och små, noterade och onoterade, unga och mogna, företag från olika delar av Sverige.
Akademien utgör ett kvalificerat forum för att föra formativa samtal om hur företagandets villkor ska kunna utvecklas och förbättras, utifrån ett marknadsekonomiskt tillväxtperspektiv. Akademien står fri från organiserade intressen.
Kontakter
Johanna GrönbäckKommunikationschef
Presskontakt
Bilder
Dokument
Länkar
Om
Näringslivets forskningsinstitut
Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande
Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i
Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri12.2.2025 13:20:11 CET | Pressmeddelande
I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum