Region Norrbotten

30 talet ungdomar fick besöka vården för matförgiftning

Dela

Vid midnatt, hade ca 35 barn tagits emot varav ca 30 omhändertagits på Sunderby sjukhus. Sjuka barn hade också hänvisats till sjukhuset i Piteå. Både barnmedicin, infektionsavdelningen, och intensivvården har engagerats i omhändertagandet på Sunderby sjukhus.

- Flera av barnen var ordentligt medtagna men de allra flesta mår nu bättre och är på väg att lämna sjukhuset, säger tjänsteman i beredskap, Per Wågström.

– Det var tidvis ett mycket högt tryck på akutmottagningen på Sunderby sjukhus, men arbetet flöt på mycket bra, framförallt tack vare goda insatser av medarbetare på akutmottagningen och barnmedicin och tack vare ett bra samarbete på hela Sunderby sjukhus, men även ett samarbete med Piteå sjukhus, säger verksamhetschef Mattias Josefsson.  

De nya lokalerna på akuten i Sunderbyn underlättade arbetet och flödet under kvällen och stor eloge till personalen på akuten och barnmedicin för deras insats.

Fakta om matförgiftning

Det här är alltid bra att göra:

  • Sätt in kylvaror, till exempel färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och fågelkött.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Kontaktperson

Namn: Per Vågström
Titel: Tjänsteman i beredskap
Växel: 0920-28 40 00

Namn: Mattias Josefsson
Titel: Verksamhetschef akutsjukvården
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbotten



https://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

Ny rapport visar på industriomställningens samhällsvinster3.5.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ökning av Sveriges BNP med 2–3 procent, motsvarande den årliga försvarsbudgeten. 15–35 miljarder i ökade skatteintäkter. 20 000 nya jobb. Det är en del av den potential som ligger i potten när industrin i Norrbotten ställer om. Den nya rapporten Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter ger en helhetsbild över vilken vinst som finns inom räckhåll – och vad som krävs.

Välkommen att ta del av ny rapport om industriomställningens samhällsvinster2.5.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Industriomställningen i Norrbotten har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, både nationellt och internationellt. Men det har saknats ett faktabaserat underlag om vilka samhällsvinster omställningen rymmer – och vilka offentliga investeringar som krävs för att realisera dem. Fram tills nu. Media hälsas välkommen att ta del av den nya rapporten Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska konsekvenser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye