Region Norrbotten

Välkommen att ta del av ny rapport om industriomställningens samhällsvinster

Dela

Industriomställningen i Norrbotten har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, både nationellt och internationellt. Men det har saknats ett faktabaserat underlag om vilka samhällsvinster omställningen rymmer – och vilka offentliga investeringar som krävs för att realisera dem. Fram tills nu. Media hälsas välkommen att ta del av den nya rapporten Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska konsekvenser.

När: 3 maj klockan 13.00-14.30  
Var: Vetenskapens Hus, Storgatan 53 i Luleå. Ingen föranmälan behövs. 
Digitalt: Presentationen går också att följa här: https://youtube.com/live/p9YVoVxOx50 

Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska konsekvenser visar i tydliga siffror och exempel på samhällsnyttan med industriomställningen i Norrbotten – för Sveriges ekonomi, klimat och demografi. Industriomställningen kommer öka Sveriges BNP med 2–3 procent, motsvarande 80–160 miljarder kronor per år, redan 2030. I rapporten finns också beräkningar på skatteintäkter, klimatnytta, arbetstillfällen och demografi.  

Men det krävs också investeringar för att realisera denna potential. Rapporten omfattar beräkningar kring storleken på de investeringar som krävs fram till 2030. Här finns tydliga siffror på den obalans som finns i fördelningen av risk och nytta mellan kommuner och stat, och en analys av vad det innebär för risker för industriomställningen. Sist men inte minst omfattar rapporten en analys av konsekvenserna av att låta detta tillfälle glida Sverige ur händerna. 

De senaste åren har det förekommit olika uppskattningar kring investeringar och vilka behov av elektricitet, människor och infrastruktur som kommer att uppstå. Siffrorna har spretat och analyserna bakom varit osäkra. Med Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska konsekvenser finns nu en helhetsbild grundad på fakta. Därmed får olika aktörer ett bättre beslutsunderlag. 

Rapporten grundar sig på en undersökning av effekten av åtta stora industriprojekt i Norrbotten, fram till 2030. Den bygger på ett flertal öppna källor och rapporter, samt analyser av konsultbyrån McKinsey & Company. Region Norrbotten ansvarar för rapportens slutsatser.  

Den 3 maj följs en presentation av rapporten av ett panelsamtal. Medverkar gör: 

  • Claes Nordmark (S), ordförande, Norrbottens Kommuner
  • Mattias Karlsson (M), gruppledare i riksdagen
  • Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande
  • Carl Wangel, Head of Governmental Relations, SSAB
  • Viktoria Karsberg, Head of Corporate Identity & Communications, SSAB
  • Anne Graf, Head of Regional Affairs, H2 Green Steel Boden AB.
  • Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande socialutskottet i riksdagen
  • Katarina Larsson, chefsstrateg samhällspolitiska kontakter, Svenska Kraftnät
  • Amanda Lind (MP), språkrör
  • Niklas Berglind, McKinsey & Company 

I samband med presentationen läggs rapporten ut på vår hemsida: https://utvecklanorrbotten.se/ 

Kontakter

Åsa Snällfot
Strateg, Region Norrbotten
asa.snallfot@norrbotten.se
070-555 15 53

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

Ny rapport visar på industriomställningens samhällsvinster3.5.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ökning av Sveriges BNP med 2–3 procent, motsvarande den årliga försvarsbudgeten. 15–35 miljarder i ökade skatteintäkter. 20 000 nya jobb. Det är en del av den potential som ligger i potten när industrin i Norrbotten ställer om. Den nya rapporten Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter ger en helhetsbild över vilken vinst som finns inom räckhåll – och vad som krävs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye