Stångåstaden

Grönt ljus för studenter som vill flytta till Linköping

Dela
Linköping får grönt ljus i Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. Grönt ljus innebär att studenter kan erbjudas ett boende inom en månad. Studentbostäder, hyresvärd till ungefär 25 % av Linköpings studenter, jobbar hårt för att tillgängliggöra fler bostäder för stadens studenter och planerar att skapa 300-500 bostäder under de kommande åren.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, släpper varje år en rapport där bostadssituationen i 34 studieorter kartläggs. Varje ort får en färgmarkering beroende på hur snabbt studenterna kan erbjudas ett tryggt boende. Orter som kan erbjuda studenter ett boende inom en månad får en grön markering och glädjande i årets rapport är att Linköping är en av dessa orter.

- Att studenterna i Linköping fått lättare att få en bostad vid terminsstart är positivt för både studenterna och för Linköping som stad. Det gör att vi ytterligare förstärker vår attraktionskraft som studentstad. Vi ser en positiv utveckling med lägre kötider på våra bostäder vid terminsstart, så de som varit ute i god tid och planerat för sitt boende har relativt lätt att få en bostad, säger Thomas Lilja, vd på Studentbostäder i Linköping

Studentbostäder har under de senaste åren skapat 70 nya bostäder genom att bygga om korridorsrum till lägenheter och då kunnat skapa bostäder i tidigare gemensamhetsutrymmen. Studentbostäder byggde även 85 nya studentbostäder förra året. Under de kommande åren planerar man för ytterligare ca 300-500 bostäder, där utbyggnad av Flamman med cirka 160 nya bostäder ligger närmast byggstart.

Men att bygga nytt är inte den enda lösningen för att tillgängliggöra fler studentbostäder på marknaden. Studiekontroller till exempel, är ett viktigt sätt att säkerställa att studentbostäder verkligen går till aktiva studenter och frigör varje år ett antal bostäder. Här har Studentbostäder tillsammans med branchorganisationen Studentbostadsföretagen infört nya verktyg för att möjliggöra ett mer effektivt sätt att genomföra kontrollerna. Just nu genomförs även en statlig utredning kring studentbostadsbolags access till LADOK och om den möjligheten ges kommer alla landets studentbostadsbolag kunna genomföra löpande, effektiva, säkra studiekontroller på ett helt nytt sätt och därmed kunna friställa många studentbostäder till studenter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde och förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye