Uppdaterad metodbeskrivning för medicinska åldersbedömningar
I juni 2020 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att granska och utöka kunskapsunderlaget rörande medicinska åldersbedömningar. Utredningen ska slutredovisa arbetet 2024, men delredovisade sitt uppdrag hösten 2021. I sin delredovisning lämnade utredningen synpunkter och förslag som framförallt handlade om hur Rättsmedicinalverket redovisade osäkerheterna i metoden.
– Vi har sedan metoden introducerades varit tydliga med att den har begränsningar. Ingen medicinsk metod kan avgöra en exakt ålder och inte heller fastställa om en person är under eller över 18 år, utan bara ange hur sannolikt det är. Denna sannolikhetsbedömning görs utifrån de vetenskapliga studier som gjorts på området. Vi har genom åren på olika sätt redovisat osäkerheterna i metoden, men har självklart tagit till oss av utredningens rekommendation att på ett samlat sätt tydliggöra dessa osäkerheter, säger Nina Heldring, verksamhetsutvecklare på Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska avdelning.
Genom en uppdatering av metodbeskrivningen för medicinska åldersbedömningar redovisas nu metodens osäkerheter samlat. Den uppdaterade metodbeskrivningen innebär ingen ändring av bedömningsgrunder eller utlåtandens utformning.
Regeringens utredning om de medicinska åldersbedömningarna fortsätter sitt arbete och ska slutredovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2024. Den del av utredningens uppdrag som återstår handlar främst om att utöka kunskapsunderlaget rörande metoden, vilket ska ske genom en vetenskaplig studie.
Den uppdaterade metodbeskrivningen går att läsa här.
För ytterligare information eller kommentar:
Rättsmedicinalverkets presstjänst, telefon 010-483 42 30 alternativt jimmy.blomqvistlarsson@rmv.se
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 43 20jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Länkar
Om
Vi är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Ny forskning: Behandling mot substansberoende för att minska rättspsykiatriska patienters återfallsrisk19.9.2024 08:54:08 CEST | Pressmeddelande
För att minska risken för återfall i brottslighet behöver den rättspsykiatriska slutenvården behandla substansberoende parallellt med den psykiatriska problematiken i högre utsträckning än idag. Det visar ny forskning från forskare vid Rättsmedicinalverket och CELAM, Göteborgs universitet.
Så går arbetet vid misstänkta förgiftningsdödsfall till28.6.2024 14:14:53 CEST | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) handlägger varje år hundratals dödsfall till följd av förgiftning. Oftast handlar det om oavsiktlig förgiftning eller självmord, men i enstaka fall även om mord. Substanser som alkohol, läkemedel och narkotika dominerar förgiftningsfallen, men det förekommer även dödsfall till följd av andra ämnen.
Kunskapsutbyte ska hjälpa Ukraina identifiera krigets offer24.6.2024 11:15:38 CEST | Pressmeddelande
Rättsgenetiker från Rättsmedicinalverket var på plats när DNA-expertis från Europa samlades till en workshop i Warzawa i Polen i mitten av juni. Syftet med workshopen, som arrangerades av the International Commission on Missing Persons (ICMP), var att stötta Ukraina i att hitta en väg framåt i det stora identifieringsarbete som kommer att krävas som en följd av Rysslands invasionskrig.
Nu implementeras metoden som öppnar tidigare stängda DNA-dörrar19.4.2024 07:29:11 CEST | Pressmeddelande
Sverige har spelat en ledande roll i utvecklingen av en ny metod – FORCE – som gör det möjligt att analysera en större andel av DNA-molekylen i syfte att få fram mer DNA-information. Nu tas metoden i drift inom den rättsgenetiska verksamheten på Rättsmedicinalverket.
Årsredovisningen för 2023 inlämnad22.2.2024 09:14:15 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 20 februari lämnade Rättsmedicinalverket över årsredovisningen för 2023 till regeringen. I den går att läsa att antalet rättsintyg baserat på kroppsundersökningar ökar markant, att fler personer under 25 avlider till följd av skjutvapenvåld och att nästan hälften av verksamhetens rättskemiska ärenden numera härrör från processen med snabbare lagföring.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum