Djurens Rätt

Brister vid 74 % av alla djurskyddskontroller hos Kronfågel - sämst i Sverige

Dela
Djurens Rätt har kartlagt samtliga upptäckta brister från de fyra största kycklingfabrikerna under 2021. Kronfågels slakteri i Katrineholm är det största kycklingslakteriet i Sverige och omkring 55 miljoner kycklingar slaktas där, varje år. Under 2021 har Kronfågel uppvisat otaliga brister i djurskyddet, bland annat har levande kycklingar skållats återkommande.
En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto från Djurens Rätts kycklingkampanj
En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto från Djurens Rätts kycklingkampanj

Kycklingslakteriet i Katrineholm, som ägs av Kronfågel AB, har under 2021 haft stora problem med kycklingar som skållats levande, men också att kycklingar som kommer in till slakteriet klämts i transportburarna och en extremt hög dödlighet i djurtransporter till slakteriet. Av 156 kontroller på slakteriet har 74 % av kontrollerna haft brister. Det gör att Kronfågel hamnar i den absoluta botten bland Sveriges kycklingslakterier. Bristerna tyder på systematiska problem på slakteriet, som har lett till ett omfattande lidande för kycklingarna.

Ungefär 55 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på slakteriet varje år. Det motsvarar två kycklingar per sekund.

– Det som sker på Kronfågel är ett systematiskt djurplågeri! Det är skandalöst att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när företaget brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter. Slakttakten måste minska, och myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot de här bristerna som drabbar miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Exempel på Kronfågels överträdelser mot djurskyddslagstiftningen under 2021

  • Vid flera tillfällen har kycklingar hittats ostuckna, skållade levande. Totalt över 200 individer.
  • Nio kycklingar har transporterats med huvudena klämda i transportburen, med död som följd. 
  • Sju kycklingar har upptäckts med en vinge klämd i transporten, med stort lidande fram till slakt som följd.
  • Vid åtta tillfällen har det varit onormalt hög dödlighet i transporten fram till slakteriet. Tusentals kycklingar dog i förtid, av bland annat värmestress eller syrebrist.
  • Vid ett tillfälle upptäckte Länsstyrelsen att det inte gick att övervaka bedövningsprocessen eftersom kameran till kycklingarna var för smutsig. Vid samma tillfälle hölls kycklingarna som var kvar i transportlådorna i kraftig blåst på grund av närhet till fläktar.

Enligt min bedömning hade alla slaktkycklingar stas i lever och lungor, gul vätska i hjärtsäck samt blek muskulatur. Diagnos: Kvävdes av syrebrist.” - Kronfågel 18 juni 2021, Livsmedelsverket

Av kontrollrapporterna att döma har kycklingar vid flera tillfällen kommit till slakteriet stressade, med hög dödlighet som följd. Samtliga problem förvärras av att kycklingarna som slaktas är turbokycklingar, som klarar höga temperaturer och stress väldigt dåligt.

– Jag blir oerhört illa till mods av att läsa om allt lidande på Kronfågel. Och då visar vår kartläggning endast de brister som upptäckts, så vi kan ju bara föreställa oss hur mycket som sker i det dolda, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Länsstyrelsen konstaterade även nya brister då kycklingarna i de lådor som placerats närmast fläktarna i uppstallningen, utsattes för kraftig blåst. De satt hopträngda så långt bort från fläktarna som lådorna tillät.” - Kronfågel 8 juni 2021, Länsstyrelsen i Södermanland

Om kartläggningen

Genom att begära ut kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna, i de län där de fyra största kycklingföretagen finns, har Djurens Rätt kartlagt de djurskyddsbrister som fanns under 2021. Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem med bedövningen av kycklingar hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.

Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Södermanland uppger att de kontrollerat djurskyddet på Kronfågels slakteri i Valla, Katrineholm, 156 gånger under 2021. På 115 av kontrollerna upptäcktes brister, vilket motsvarar 74 %. Det är den högsta andelen brister bland alla slakterier i kartläggningen. Fler kontroller på Kronfågels anläggningar bortom slakteriet i Valla kan ha skett, men inte noterats i den här kartläggningen.

Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto från Djurens Rätts kycklingkampanj
En turbokyckling i en svensk kycklingfabrik. Foto från Djurens Rätts kycklingkampanj
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye