Brister vid 74 % av alla djurskyddskontroller hos Kronfågel - sämst i Sverige

Kycklingslakteriet i Katrineholm, som ägs av Kronfågel AB, har under 2021 haft stora problem med kycklingar som skållats levande, men också att kycklingar som kommer in till slakteriet klämts i transportburarna och en extremt hög dödlighet i djurtransporter till slakteriet. Av 156 kontroller på slakteriet har 74 % av kontrollerna haft brister. Det gör att Kronfågel hamnar i den absoluta botten bland Sveriges kycklingslakterier. Bristerna tyder på systematiska problem på slakteriet, som har lett till ett omfattande lidande för kycklingarna.
Ungefär 55 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på slakteriet varje år. Det motsvarar två kycklingar per sekund.
– Det som sker på Kronfågel är ett systematiskt djurplågeri! Det är skandalöst att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när företaget brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter. Slakttakten måste minska, och myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot de här bristerna som drabbar miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Exempel på Kronfågels överträdelser mot djurskyddslagstiftningen under 2021
- Vid flera tillfällen har kycklingar hittats ostuckna, skållade levande. Totalt över 200 individer.
- Nio kycklingar har transporterats med huvudena klämda i transportburen, med död som följd.
- Sju kycklingar har upptäckts med en vinge klämd i transporten, med stort lidande fram till slakt som följd.
- Vid åtta tillfällen har det varit onormalt hög dödlighet i transporten fram till slakteriet. Tusentals kycklingar dog i förtid, av bland annat värmestress eller syrebrist.
- Vid ett tillfälle upptäckte Länsstyrelsen att det inte gick att övervaka bedövningsprocessen eftersom kameran till kycklingarna var för smutsig. Vid samma tillfälle hölls kycklingarna som var kvar i transportlådorna i kraftig blåst på grund av närhet till fläktar.
“Enligt min bedömning hade alla slaktkycklingar stas i lever och lungor, gul vätska i hjärtsäck samt blek muskulatur. Diagnos: Kvävdes av syrebrist.” - Kronfågel 18 juni 2021, Livsmedelsverket
Av kontrollrapporterna att döma har kycklingar vid flera tillfällen kommit till slakteriet stressade, med hög dödlighet som följd. Samtliga problem förvärras av att kycklingarna som slaktas är turbokycklingar, som klarar höga temperaturer och stress väldigt dåligt.
– Jag blir oerhört illa till mods av att läsa om allt lidande på Kronfågel. Och då visar vår kartläggning endast de brister som upptäckts, så vi kan ju bara föreställa oss hur mycket som sker i det dolda, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
“Länsstyrelsen konstaterade även nya brister då kycklingarna i de lådor som placerats närmast fläktarna i uppstallningen, utsattes för kraftig blåst. De satt hopträngda så långt bort från fläktarna som lådorna tillät.” - Kronfågel 8 juni 2021, Länsstyrelsen i Södermanland
Om kartläggningen
Genom att begära ut kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna, i de län där de fyra största kycklingföretagen finns, har Djurens Rätt kartlagt de djurskyddsbrister som fanns under 2021. Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem med bedövningen av kycklingar hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.
Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Södermanland uppger att de kontrollerat djurskyddet på Kronfågels slakteri i Valla, Katrineholm, 156 gånger under 2021. På 115 av kontrollerna upptäcktes brister, vilket motsvarar 74 %. Det är den högsta andelen brister bland alla slakterier i kartläggningen. Fler kontroller på Kronfågels anläggningar bortom slakteriet i Valla kan ha skett, men inte noterats i den här kartläggningen.
Läs mer här.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt om regeringens besked om minkfarmerna: Äntligen!13.9.2023 15:51:06 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har idag lämnat besked om hur de ser på minkfarmernas framtid. I ett förslag till budgetpropositionen föreslår regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att 180 miljoner kronor avsätts för avveckling under 2024 och 2025. I regeringens pressmeddelande framgår också att det parallellt inleds ett arbete med att se över djurskyddslagstiftningen för att utreda om pälsdjursfarmning ska förbjudas. Djurens Rätt gläds och välkomnar dagens besked.
Djurens Rätt är nominerad till Svenska Designpriset 202312.9.2023 11:04:13 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts tidning, som passande nog bär samma namn som organisationen, är nominerad i kategorin bästa “Personal / Medlemstidning” i tävlingen Svenska Designpriset 2023. En jury kommer att utse första- och andrapristagare, dock har allmänheten även chansen att rösta fram sina favoritbidrag för utmärkelsen "People's Choice”. Omröstningen pågår mellan den 11-17 september.
Camilla Bergvall på föreläsningsturnén ‘En framtid utan djurfabriker’22.8.2023 10:33:39 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall ger sig ut på föreläsningsturnén ’En framtid utan djurfabriker’. Föreläsningen täcker historien och uppkomsten av de svenska och industrialiserade djurfabrikerna, deras nutida och framtida konsekvenser samt förslag på lösningar för att skapa en hållbar värld för djuren, människorna och klimatet.
Project 1882 is launching operations in Ukraine15.6.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Since 1882, Project 1882’s (Djurens Rätt) mission has been to make a difference for the animals that are the most exploited and suffer the worst. A mission dedicated to the animals in Sweden but also globally. Now is the time for the organisation to take the next step with the establishment of a new branch in Ukraine. The needs of the war-torn country are immense and Project 1882 aspires to work both short and long-term to contribute towards change for the animals in Ukraine.
Djurens Rätt expanderar - öppnar verksamhet i Ukraina15.6.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätt har sedan grundandet 1882 arbetat för att göra så stor skillnad som möjligt för de djur som är flest och har det sämst, både i Sverige och globalt. Nu är det dags för organisationen att ta nästa kliv ut i världen när en ny verksamhet i Ukraina etableras. Det krigsdrabbade landets behov är enorma och Djurens Rätt har ambitionen att arbeta både kort- och långsiktigt för att bidra till förändring för djuren i Ukraina.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum