Stockholms stadStockholms stad

Skulptur av Matias di Carlo etableras på Vanadisplan

Dela
Välkommen på invigning av Matias di Carlos skulptur Crossroads på Vanadisplan nu på fredag 9 september kl. 14.00–14.30. På plats på invigningen är konstnären Matias di Carlo, Jonas Naddebo, kultur-och stadsmiljöborgarråd och Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.
Title: Crossroads
Material: solidcorten steel
Measures: 900x300x270cm
Title: Crossroads Material: solidcorten steel Measures: 900x300x270cm

Den monumentala skulpturen i corténstål Crossroads av Matias di Carlo flyttar temporärt in på Vanadisplan. Verket är ett av Stockholm konsts bidrag genom WALLSTREET Stockholm 2022. Skulpturen kommer att finnas på plats fram till juli 2023.

Med sina italienska rötter har Matias di Carlos skapande präglats av en lång tradition inom konstnärligt järnsmide. Di Carlo representerar den fjärde generationen inom sin släkt som bemästrat eld och metaller, och utifrån dessa färdigheter har di Carlo utvecklat sitt karaktäristiska skulpturspråk, där spelet mellan täthet och tomrum, ljus och skuggor, har en avgörande estetisk betydelse. Visuellt påminner skulpturen om en gigantisk origami. På ett teoretiskt plan kan di Carlos formspråk förknippas med den franske filosofen Gilles Deleuze och hans sammansatta idéer om mångfaldens veck (le pli). Samtidigt så undersöker di Carlo universums komplexitet och de strukturer som döljer sig i naturen. Konstnärens Crossroads kännetecknas av minimalistisk stringens: skulpturen består av varken insida eller utsida. Alla delar samverkar på ett jämbördigt sätt. Materialet –corténstål– lever, andas och åldras på sitt eget sätt. Vädret och olika ljusförhållanden gör att färgtonen skiftar över tid, från orangebrun till rödbrun, och får en vacker patina. 

WALLSTREET Stockholm 2022 är ett regionalt konstevenemang inriktat på offentlig konst. Syftet är att berika våra gemensamma ytor med ny konst som berör, väcker tankar och skapar känslor. Stockholm konst har bidragit med ett antal nya temporära konstverk och konsthändelser på olika platser runtom i staden. Läs mer på: https://wallstreetstockholm.se/

Stockholm konst arbetar för och med stockholmarnas egen konst. Verket har tillkommit genom enprocentsregeln. www.stockholmkonst.se 

Kontakt Stockholm konst:

Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst / stefan.hagdahl@stockholm.se, 08-508 31 320

Konstprojektledare: Torbjörn Johansson

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Title: Crossroads
Material: solidcorten steel
Measures: 900x300x270cm
Title: Crossroads Material: solidcorten steel Measures: 900x300x270cm
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum