De tar plats i ledningen för Kyrkornas världsråd

- Det ska bli ett spännande uppdrag. Jag är ju den enda representanten för de arktiska urfolken så det känns viktigt att finnas med i det här sammanhanget.
Hon ser nu fram emot att driva frågor om klimaträttvisa, ursprungsfolks rättigheter och skydd av marker.
- Frågorna har fått en del plats här i Karlsruhe, och jag hoppas att det också kommer att ge avtryck i rapporten från mötet som kommer att styra centralkommitténs arbete under de kommande åren.
Julia Rensberg har erfarenhet av att arbeta med frågorna bland annat som styrelsemedlem i den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra, och hon deltog också på FN:s klimattoppmöte COP 25 i Madrid 2019.
- I samebyarna jobbar vi också med samma konsensusmodell som Kyrkornas världsråd gör, målsättningen är att samtliga medlemskyrkor ska stå bakom besluten, så där har jag också en beredskap.
Celina Falk blev återvald till att göra sin andra mandatperiod i centralkommittén.
- Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med de strukturella frågorna för att bygga ett än mer inkluderande och starkt Kyrkornas världsråd. Med nya personer i centralkommittén kommer givetvis nya perspektiv, vilket är både positivt och utmanande.
- Vi fortsätter arbetet för fred och rättvisa på många sätt. Vilka de specifika frågorna blir beslutas nu under generalförsamlingens sista dagar.
Ytterligare en svensk delegat blev invald i centralkommittén, Emma Gunnarsson från Equmeniakyrkan.
Kyrkornas världsråd
Kyrkornas världsråd grundades 1948 i Amsterdam. Det är den största ekumeniska organisationen i världen med 352 medlemskyrkor i 120 länder som representerar närmare 600 miljoner kristna världen över. Det övergripande målet är att arbeta för enhet mellan världens kyrkor och att samarbeta för fred, rättvisa och hållbarhet. Det administrativa sätet finns i Genève, Schweiz. Generalförsamlingen samlas vart åttonde år för att fatta beslut, göra gemensamma uttalanden och sätta riktningen för arbetet under de kommande åren.
Kyrkornas världsråds centralkommitté
Centralkommittén är Kyrkornas världsråds styrande organ med uppgift att säkerställa att det arbete som beslutats om blir genomfört. Den väljs av generalförsamlingen och består av 150 medlemmar från åtta regioner i världen.
Nyckelord
Kontakter
Martin LarssonPressekreterare
Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder


Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Six months to go until the church elections – 14,000 seats to be filled24.3.2025 15:15:06 CET | Press Release
Today it is exactly six months until the 2025 church elections. In September, around 4.7 million members of the Church of Sweden will be entitled to cast their votes. 13,783 seats will then be filled.
Sex månader kvar till kyrkovalet –14 000 platser ska tillsättas21.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag är det exakt sex månader kvar till kyrkoval 2025. I september har cirka 4,7 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan rätt att rösta. 13 783 platser ska då tillsättas.
Ungdomsfilmpris till nyzeeländskt drama20.3.2025 20:15:00 CET | Pressmeddelande
Den nyzeeländska filmen Uproar, av regissörerna Paul Middleditch och Hamish Bennett får Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2025. Priset delades ut ikväll torsdag under den pågående Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö.
Ärkebiskop Martin Modéus besökte Nato-basen i Lettland6.3.2025 08:36:28 CET | Pressmeddelande
Ärkebiskop Martin Modéus har under ett dygn besökt den multinationella brigaden, MNB-LVA, i Lettland. Här mötte han svenska soldater och firade kvällsmässa i en vagnhall.
Ärkebiskop Martin Modéus talade på Norrmalmstorg för Ukraina3.3.2025 15:19:34 CET | Pressmeddelande
Ärkebiskop Martin Modéus talade idag på Måndagsrörelsens möte för att visa sitt stöd för det ukrainska folket. Bland andra talare fanns talman Andreas Norlén. Detta var tredje gången som ärkebiskopen talade på Norrmalmstorg sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum