Ärkebiskop Martin Modéus talade på Norrmalmstorg för Ukraina
Ärkebiskop Martin Modéus talade idag på Måndagsrörelsens möte för att visa sitt stöd för det ukrainska folket. Bland andra talare fanns talman Andreas Norlén. Detta var tredje gången som ärkebiskopen talade på Norrmalmstorg sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Ärkebiskopens tal för Måndagsrörelsen för Ukraina, Norrmalmstorg den 3 mars 2025:
Kära vänner! I dag är det 4026 dagar sedan Ryssland startade kriget genom invasionen av Krim, och det har gått 1103 dagar av fullskalig invasion. Det ger många måndagar.
Tack för er ihärdighet! För egen del är det tredje gången jag får tillfälle att tala vid måndagsrörelsens möte. Det är med sorg och beslutsamhet som jag gör det.
Sorg, för allt det lidande som kriget orsakar. Framtidsdrömmar som går i kras, människoliv som går till spillo. Sorg över att kriget fortsätter och att freden ännu känns långt borta.
Men sorgen paras också med beslutsamhet. Inte mindre så efter fredagens havererade möte i Vita huset. Ukraina behöver vårt stöd, och freden behöver vårt stöd. Den fred som Ukraina ska bestämma över.
Vår insats här på torget kan tyckas blygsam. Samtidigt visar historien vikten av det brett burna, ihärdiga motståndet mot krig och förtryck. Det är inte förgäves.
Tiderna är utmanande. Den transatlantiska länken är inte lika robust och självklar som tidigare. Europa behöver stå stadigt – med och för Ukraina. Vi ska stå bredbent i rejäla kängor av märket ”Frihet”, med demokrati och internationell rätt och den hållbara freden för ögonen.
Kriget kommer att ta slut, och vår beslutsamhet spelar roll. Vi måste fortsatt insistera på den internationella rättens principer och investera i dess institutioner. Också när vänner vacklar.
Och vi ska minnas att internationell rätt och mänsklig rättfärdighet har många vänner, också i länder vars ledare inte förstår rättens vikt och respekterar den.
Internationell rättsskipning skapades ur erfarenheter av krig för att tjäna som verktyg för fred. Dess betydelse är viktigare i dag än någonsin. Håll kursen tydlig, håll målet klart; här handlar det om ett fritt och fullständigt självständigt Ukraina i en fredlig värld.
Som ärkebiskop representerar jag en institution som predikat fred under årtusenden. Samtidigt finns det tillfällen när kyrkan har stått på fel sida av historien och stöttat krig och förstörelse.
I det här sammanhanget ser jag med sorg på den roll som patriark Kirill och det ledande skiktet i rysk-ortodoxa kyrkan spelar. Vi förväntar oss att rättvisans och fredens ord får höras ur de munnar som hetsat till krig.
Men det kristna budskapet är tydligt: vi människor är kallade att söka fred, rättvis och hållbar fred, och det kristna fredsbudskapet är därför i grunden självklart: Saliga är de som håller fred säger Jesus i Bergspredikan.
När vi samlas här i dag så är det till stöd för Ukraina. Och i förlängningen är det till stöd för allas vår fred. För på samma sätt som krig breder ut sig, så har freden spridningseffekter.
Måndagsrörelsens motståndshandling är både ett förbehållslöst stöd till Ukraina och ett sätt att odla svensk beredskap mot krigets realitet. Freden behöver vinnas och säkras.
I min tradition är handling och bön nära förknippat, så jag vill be. Var gärna med, var och en på det sätt som är bekvämt:
Gud, jag ber för folken i Ukraina och Ryssland, för alla som drabbas av våldet, för alla som tvingas att strida, och för alla som fruktar för sina och sina näras liv. Och för alla som nu är på flykt.
Jag ber om frihet och fred för Ukraina, och jag ber för Sverige och för alla som bor här, om sammanhållning och uthållighet i ofredens tid.
Om öppenhet och generositet för dem som kan behöva skydd inom våra gränser ber jag dig, du kärlekens Gud.
Amen.
Nyckelord
Kontakter
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Mikael StjernbergPressekreterare för ärkebiskopen
Tel:+46-72-237 28 86mikael.stjernberg@svenskakyrkan.seBilder


Om Svenska kyrkan
Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.
Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.
Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.
Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.
Statistik i konthet
- Nästan 300 000 gudstjänster
- 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
- 250 000 konsertbesökare
- 109 000 hembesök av präst eller diakon
- 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner
- 61 300 kyrkliga begravningar
- 90 000 körsångare i alla åldrar
- Sveriges femte största skogsförvaltare
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Five artists interpret the emotions of grief on new album24.4.2025 09:09:36 CEST | Press Release
The Church of Sweden is releasing the album Brustna hjärtan (Broken Hearts) with five artists who are currently in the spotlight – Klaudy, Prof. Stranger, Bishat, Korsvägen and Myra Granberg. On this record, the artists give their interpretations of the various emotions of grief, the aim being to support young people experiencing heartbreak.
Ärkebiskop Martin deltar vid påve Franciskus begravning23.4.2025 16:18:30 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 26 april närvarar ärkebiskop Martin Modéus vid påve Franciskus begravningsceremoni på Petersplatsen, Vatikanstaten.
Fem artister tolkar sorgens känslor på nytt album23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan släpper albumet "Brustna hjärtan" tillsammans med fem aktuella artister – Klaudy, Prof. Stranger, Bishat, Korsvägen och Myra Granberg. På skivan tolkar artisterna sorgens olika känslor för att ge stöd åt unga i hjärtesorg.
Ärkebiskop Martin Modéus om påve Franciskus bortgång21.4.2025 10:14:49 CEST | Pressmeddelande
Uttalande av ärkebiskop Martin Modéus med anledning av påve Franciskus bortgång.
New guidance in the fight against sexual exploitation and abuse17.4.2025 09:45:11 CEST | Press Release
The Church of Sweden is launching guidance to prevent and combat sexual exploitation and abuse within the Church and its organisations. The guidance also provides advice on how to deal with situations where exploitation or abuse has taken place.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum