
Postdoc-stöd till forskning om luftburna virus i arbetsmiljöer

– Det känns jättekul att få postdoc-stödet. Det gör det möjligt att genomföra ett spännande forskningsprojekt, säger Malin Alsved, doktor i aerosolteknik vid Lunds universitet.
– Vi ska studera vilka luftburna virus som finns på arbetsplatser och vilka parametrar som påverkar hur smittsamma de är. Det kan till exempel vara storleken på viruspartiklarna eller inomhusmiljön, som luftfuktighet och temperatur. Tidigare studier har visat att exempelvis influensa och covid-19 är mer smittsamt på vintern när det är kallare, men man har inte kunnat förklara varför det är så.
Mätning av luftburna virus i olika arbetsmiljöer
Malin Alsved har tidigare bland annat forskat på hur coronaviruset smittar via luft. Hon har också undersökt hur aerosolpartiklar med virus uppstår när man andas, pratar eller sjunger. Nu ska hon studera virus och hur de sprids i luften i arbetsmiljöer.
– Vi ska samla prover på vattenreningsverk och i kontorsmiljö för att se vilka luftburna virus som förekommer på olika typer av arbetsplatser. Det finns ganska mycket virus i avloppsvatten och i vattenreningsprocessen bildas aerosoler som kan innehålla virus. Så tanken är att mäta förekomsten och spridningen på en arbetsplats med mycket virus och jämföra resultaten med en arbetsplats där det hypotetiskt finns mindre virus, säger Malin Alsved.
– Sedan ska vi göra laboratoriestudier på rhinovirus, som är ett av våra vanligaste förkylningsvirus. Då kommer vi i att kunna förändra faktorer som luftfuktighet, temperatur och partikelstorlek för att se hur virusets smittsamhet påverkas.
Ett syfte med Afa Försäkrings postdoc-stöd är att forskare ska få möjlighet att utveckla nya forskningskontakter. Malin Alsved kommer att tillbringa en del av postdoc-tiden på Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI, i Oslo.
Vad hoppas du på av projektet?
– Storleken på viruspartiklar är väldigt intressant eftersom den spelar stor roll för hur partiklarna rör sig i luften och var i luftvägarna de fastnar. Om vi kan förstå lite mer av hur partikelstorleken hänger ihop med smittsamheten kan vi välja rätt förebyggande metod, som luftrenare och andningsmasker, för att förhindra smittan. Så det är vad jag framför allt hoppas på, säger Malin Alsved.
Forskning som kommer till praktisk nytta i arbetslivet
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor per år. Ett betydelsefullt kriterium i finansieringen är att forskningen ska komma till praktisk nytta i arbetslivet.
– Malin Alsved får nu möjlighet att fortsätta sin forskning och att utveckla sitt vetenskapliga nätverk nationellt och internationellt. Vi ser goda möjligheter för hennes forskning att bidra med ökad kunskap om hur spridning av luftburna virus kan förebyggas på arbetsplatser, säger Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på Afa Försäkring.
Text: Adam Fredholm
Mer information:
Malin Alsved, Lunds universitet, 046–222 39 32, malin.alsved@design.lth.se.
Diana Persson, FoU-handläggare Afa Försäkring, 076–101 98 15, diana.persson@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör Afa Försäkring: 073–096 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.
Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Varje år satsar vi 150 miljoner kronor för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för de anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings FoU-webb.
Nyckelord
Kontakter
Linda Harlingpresskommunikatör
Tel:0730-96 35 12linda.harling@afaforsakring.seBilder


Länkar
Om

Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se
Följ Afa Försäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet26.11.2024 15:37:25 CET | Pressmeddelande
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
Försäkringsskydd för privatanställda arbetare – så funkar det26.11.2024 10:21:31 CET | Pressmeddelande
Bevaka ett webbinarium där Afa Försäkring gör en kort genomgång av de kollektivavtalade försäkringar som privatanställda arbetare har hos Afa Försäkring. Även presentation av typfall från 2023 där kön, ålder, yrkesområde, händelse och ersättning beskrivs för de olika försäkringarna.
Trygghet för efterlevande i samband med dödsfall – TGL30.10.2024 10:22:16 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka ett webbinarium den 7 november kl. 9–10, där vi förklarar hur tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda arbetare fungerar vid dödsfall.
Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?25.10.2024 10:00:19 CEST | Pressmeddelande
Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?
Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.