Riksteatern

Marianne Mörck tillbaka på turné över hela Sverige när succépjäsen Britt-Marie var här får nypremiär

Dela
Berättelsen om Britt-Marie, 63, som just har lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru möter återigen publiken i höst när den spelar med Riksteatern. I alla roller spelar den folkkära skådespelaren Marianne Mörck. I Regi Av Eva Dahlman. Nypremiär 15 september i Mariestad.
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks

– Det är helt enormt fantastiskt att få åka ut på turné igen! Britt-Marie har krupit in under min hud och jag känner igen både min fostermamma och mig själv i henne. Publiken har velat ha flera föreställningar och jag som egentligen är en historieberättare älskar att vara på platser med kropp och själ och det är man när man berättar Britt-Maries historia, säger Marianne Mörck.

När Britt-Marie lämnat sitt hemmafru-liv finns det enda arbete hon kan få i det lilla 
finanskrisdrabbade samhället Borg. Det snällaste man kan säga om Borg är att det ligger vid en väg. 

– Jag dömer ingen, säger Britt-Marie, men det är det hon gör hela tiden. Precis alla dom faror hon ser, dom farorna lyfter henne sen ur hennes ensamma trampande i lägenheten. Jag hoppas att när publiken går hem att dom har med sig bubblor av eufori i bröstet och tänker att såhär kan det ju också vara faktiskt. Att man inte fastnar i fostran eller nedärvda saker utan går in med sina stadiga skor och vågar vara nyfiken, avslutar Marianne Mörck.

Britt-Marie var här är en hyllning till live. Pjäsen är skriven av Eva Dahlman utifrån Fredrik Backmans bok med samma namn. Regisserar gör Eva Dahlman.

Medverkande
Marianne Mörck  

Konstnärligt team
Dramatisering och regi: Eva Dahlman  
Textdramaturg: Eva-Maria Dahlin och Lisa Lindén  
Scenografi och kostym: Sven Haraldsson  
Ljusdesign: Peter Stockhaus  
Mask- och perukdesign: Ulrika Ritter

Producent
Riksteatern

För mer informationBritt-Marie var här
Pressbilder finns påMediabanken

Kontakter

Bilder

Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye