Riksteatern

Valantina Abu Oqsa blev årets vinnare av Etel Adnan Award

Dela
Dramatikern Valantina Abu Oqsa från Palestina är 2012 års vinnare av Etel Adnan Award 2012. Priset är instiftat av The Al Madina Theatre i Libanon och Riksteatern för att främja kvinnlig arabisk litteratur och göra den känd i övriga delar av världen. Valantina Abu Oqsa får den för sin pjäs ”I am Free”.

Ur juryns motivering: Pjäsen “I am Free” får priset för att den behandlar ett djupt sår, Palestina. Texten är gripande, realistisk och grym, den är ett dramatiskt politiskt statement. Hennes förtrollande språk, hennes fullgångna karaktärer som har ett ovanligt djup och hennes unika sätt att närma sig ett mycket viktigt tema, väcker - eller borde väcka - andra dramatikers beundran, oavsett klass, kön, smak och etnicitet.

Den svenska delen av juryn består av Åsa Sarachu, litteratur- och genusvetare, Daniela Kullman, dramatiker och grundare av Teater Scenario, Rawia Mora, poet och författare, Mikael Wranell, konstnärligt utvecklingsansvarig vid Riksteatern, Yael Feiler, Fil. Dr i Teatervetenskap samt Diane Bimont, dramaturg. Den libanesiska delen av juryn består bland andra av Nidal Al Achkar, grundare och konstnärlig ledare för The Al Madina Theatre i Beirut, Mona Knio, Department of Communication Arts vid The Lebanese American University.

Priset delades ut av Nidal Al Achkar, ledare för The Al Madina Theatre, Mona Knio, Department of Communication Arts vid The Lebanese American University, Riksteaterns VD Birgitta Englin och i närvaro av närvaro av förra årets vinnare, dramatikern, skådespelerskan och dansaren Lana Nasser från Jordanien. Hon fick det 2011 för sin pjäs ”In the Lost and Found: Red Suticase” som ges som offentlig föreställning under konferensen. Etel Adnan Award delades ut under den nu pågående internationella konferensen för kvinnliga dramatiker, WPIC, Women Playwrights International Conference. Den arrangeras av WPI och Riksteatern i samarbete med Al Madina Theatre och Al-Harah Theatre på Södra Teatern. Priset som delas ut för sista gången har fått sitt namn efter Etel Adnan, en amerikansk-libanesisk poet, författare och bildkonstnär.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25.

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye