Riksteatern

Riksteatern i samarbete med Daniel Sachs, Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse, The Barbro Osher Pro Suecia Foundation samt Dansens Hus

Dela
På initiativ av Daniel Sachs, med stöd av Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse och The Barbro Osher Pro Suecia Foundation samt i samarbete med Dansens Hus turnerar Riksteatern 2007-2008 med verket Kamuyot av Ohad Naharin, en av världens främsta koreografer. Det är Riksteaterns hittills största samarbete med stöd av privata aktörer och fonderade medel och det finns flera gemensamma mål.

- Ända sedan jag såg Kamuyot första gången har jag drömt om att få den till Sverige. Dansen är ett universellt språk som förenar och som våra barn och ungdomar behöver mera än någonsin i denna komplicerade värld. Kamuyot skapar en gemenskap och närhet mellan de unga dansarna och den unga publiken på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt och som jag hoppas kan inspirera skolungdomarna till nya och spännande uttrycksformer, säger Daniel Sachs, VD för Proventus och initiativtagare till projektet. - Vi är mycket glada för det här samarbetet som ger oss en möjlighet att föra ut dansen till skolor över hela landet. Att 19 000 unga människor får se dessa fantastiska unga dansare är helt unikt, säger Mia Larsson, chefsproducent på Riksteatern. Sexton unga dansare som valdes ut vid en audition på Riksteatern sommaren 2007 medverkar i Kamuyot. Repetitionerna pågår i Riksteaterns hus i Hallunda utanför Stockholm och i Tel Aviv, Israel. Kamuyot är en omedelbar, inbjudande och interaktiv föreställning. Publiken är medskapande, gränsen mellan scen och salong suddas ut. Dansarna är en del av publiken, och publiken en del av föreställningen. Åskådarna får ta del av soloprestationer, kraften i en ensemble på sexton dansare, intimiteten i ett handslag och känslan i att vara en del av något stort. Bakom Kamuyot står Ohad Naharin (född 1952 i Israel), konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company och en av världens främsta och mest hyllade koreografer. Ohad Naharin började sin karriär vid Batsheva Company som 22-åring. Efter flera år i USA där han arbetade med bland andra Martha Graham och startade en egen grupp, återvände han till kompaniet 1990 som dess konstnärlige ledare. Ohad Naharin debuterade som koreograf 1980 och hans verk har genom åren satts upp av en rad danskompanier och teatrar världen över, bland annat av Cullbergbaletten och Nederlands Dans Theater. Kamuyot har premiär på Riksteatern i Hallunda den 28 november och kommer att spelas i sporthallar för högstadieelever över hela landet till maj 2008. På de flesta orter kommer det även att ges offentliga föreställningar. Pressbilder finns på www.riksteatern.se/press För ytterligare information, kontakta Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 08-531 993 54, 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye