Riksteatern

Riksteaterns kongress invigs på fredag - Cullbergbaletten uppträder utanför Södra Teatern

Dela
På fredag inleds Riksteaterns kongress på Södra Teatern. Cullbergbaletten kommer att framträda utomhus på Mosebacke torg med dansinstallationer av Alexander Ekman. Till kongressen, som pågår hela helgen, kommer ungefär 220 ombud från Riksteaterns föreningar i hela Sverige.

Riksteaterns kongress pågår fredag 20 maj - söndag 22 maj på Södra Teatern, Riksteaterns scen i Stockholm. Ombuden på Riksteaterns kongress ska bland annat bestämma inriktning för Riksteatern och utse nya styrelseledamöter.

Cullbergbaletten medverkar vid invigningen på Mosebacke torg. När Riksteaterns kongress sedan öppnas inne på Södra teatern medverkar bland andra Inez Mc Cormack, som porträtterats i berättarteatern Seven, Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister, Berit Högman, ordförande i kulturutskottet, Christer Nylander, vice ordförande i kulturutskottet och Birgitta Englin, Riksteaterns vd.

Några av programpunkterna på fredag 20 maj:

Utanför Södra Teatern:

Kl 11-13.00 Cullbergbaletten utomhus på Mosebacke Torg.

Inne på Södra Teatern:

Kl 13.15 Riksteatern Stockholm hälsar välkommen

Kl 13.35 Tal av Inez Mc Cormack, som porträtterats i föreställningen Seven.

Kl 13.50 Tal av Berit Högman (S), ordförande i kulturutskottet, och Christer Nylander (FP), vice ordförande i kulturutskottet.

Kl 14.00 Tal av Lena Adelsohn Liljeroth, (M), kulturminister.

Kl 16.20 Rapport från Christer Malm, ordförande i Riksteaterns styrelse.

Kl 16.50 Birgitta Englin, Riksteaterns vd.

Riksteatern har kongress vart fjärde år. På kongressen, som är Riksteaterns högsta beslutande organ, träffas förtroendevalda ombud för att besluta om mål och riktlinjer för Riksteatern. Förslagen till de beslut som kongressen ska fatta samlas i en proposition från Riksteaterns styrelse och i motioner från föreningar och medlemmar.

Presskontakt, Riksteatern: Matilda Asp, telefon 08-53199408, 070-6375940. Matilda.asp@riksteatern.se (Matilda.asp@riksteatern.se)

Presskontakt, Cullbergbaletten: Alexandra Giertz, 08-531 99139, alexandra.giertz@riksteatern.se (alexandra.giertz@riksteatern.se)

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye