Riksteatern

Riksteatern turnerar med succémonolog från Dramaten

Dela
Förra hösten pjäsdebuterade skådespelaren Tanja Lorentzon med Mormors svarta ögon på Dramaten. Den dokumentära monologen skildrar tre kvinnor ur varsin generation, från stugan i Hemmilä i Finland när andra världskriget bryter ut till det svenska miljonprogrammets Tumba på 60- och 70-talet. Föreställningen blev en enorm publikframgång och spelades för utsålda hus. I höst tar Riksteatern Mormors svarta ögon på turné inom ramen för det treåriga samarbetet med Dramaten. Riksteaterpremiär 12 september i Umeå.

Mormors svarta ögon är en personlig, humoristisk, rörande och självbiografisk monolog om Tanja Lorentzons mormors liv i Finland på 30-talet, om hennes egna föräldrar som kom till Sverige 1963 och om hennes egen uppväxt som den yngsta av sex systrar på 1970-talet i Tumba, söder om Stockholm. - Jag har saknat berättelsen om Sverigefinnarna och var rädd att den skulle försvinna helt. Jag har burit den länge. Min mamma hittade morfars brev till mormor från fronten under finska vinterkriget 1939-1940 och översatte dem. Det blev startskottet, berättar Tanja Lorentzon. - Pjäsen handlar om vad det är som gör att du blir den du är. Äldre generationers val kommer för alltid att prägla de yngre. Det handlar också om kvinnorna som kämpar, att få mat på bordet, om skilsmässa, att ensam fostra sina barn och om utanförskap, fortsätter hon. Det är första gången som Tanja Lorentzon turnerar med Riksteatern, men när hon skrev pjäsen var det också med turné i tanken. - Det är en allmängiltig historia som alla kan känna igen sig i. Men jag vill kanske särskilt nå ut till min mammas generation, arbetskraftsinvandrarna som fick med sig finskan, och min egen generation, vi som är födda och uppvuxna i Sverige men som ofta förlorat det finska språket. Det är viktigt för mig, säger Tanja Lorentzon.

Koncept, scenbild och kostym: Tanja Lorentzon Bearbetning: Tanja Lorentzon och Lotta Tejle Regi: Lotta Tejle Animation: Per Johansson Mask: Mimmi Lindell Med: Tanja Lorentzon, Jukka Korpi (inspelad röst) Turnéplan hösten 2011: Umeå 12-14/9, Gävle 21-22/9, Karlskoga 5/10, Östersund 11/10, Skövde 25/10 Eskilstuna 2/11, Kristianstad 9/11 För pressbilder www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press)

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye