Riksteatern

Riksteatern satsar digitalt – premiär för scenkonstportalen.se

Dela
Riksteatern lanserar en webbportal som ska samla alla turnerande professionella scenkonstutövares produktioner inklusive Riksteaterns egen repertoar på ett ställe: scenkonstportalen.se. Riksteatern som arrangerar och producerar scenkonst satsar nu ännu mer på att samordna förmedlingen av scenkonst i Sverige. Det görs bland annat med scenkonstportalen.se som lanseras på lördag 3 september.

- Scenkonstportalen.se ska vara en mötesplats och förenkla och effektivisera förmedlingen av scenkonst. Det ska bli lättare för till exempel utövare, producenter, arrangörer, kommuner och skolor att mötas. Scenkonstportalen.se gör det tydligt för hela branschen vilka produktioner som turnerar i landet, säger Ulricha Johnson, projektledare på Riksteatern.

Scenkonstportalen.se är också en faktabank med till exempel information om olika regionala subventionsregler och Riksteatern siktar på att scenkonstportalen.se också ska bli ett forum för påverkan, debatt, kontakt, utveckling och inflytande. Scenkonstportalen.se finansieras av Riksteatern för att tillgängliggöra och sprida scenkonst över hela landet .

- Riksteaterns konsulenter, som arbetar på regional nivå i hela Sverige, förmedlar sedan många år scenkonst och i dag samlas förmedlings- och utvecklingsarbetet ofta i regionala och lokala projekt. Med scenkonstportalen.se blir nu allt utbud synligt i hela landet. Här kan vi samordna och utveckla den förmedlingsverksamhet som redan finns och bli ett smart planeringsverktyg, berättar Ulricha Johnson.

En omfattande nationell arbetsgrupp med representanter från Teatercentrum, Danscentrum, Länsteatrarna i Sverige, fria scenkonstgrupper, regionala konsulenter, lokala arrangörer, turnéläggare, Riksteaterns distriktsansvariga och webbansvariga har varit delaktiga i utvecklingen av scenkonstportalen.se. Professionella utövare och producenter som har en turnerande verksamhet kan registrera sig på www.scenkonstportalen.se (http://www.scenkonstportalen.se/). Deras utbud blir då synligt för cirka 236 Riksteaterföreningar, 46 anslutna organisationer, 1400 bygdegårdar, 658 Folkets Hus och Parker, samt 290 kommuner. En arrangör kan sedan skicka en intresseanmälan till en producent eller tvärtom. Kontakten mellan arrangör och utövare förkortas därmed. För mer information, kontakta gärna:

Ulricha Johnson, projektledare Riksteatern +46-70-637 10 45 Erica Espling, pressansvarig Riksteatern +46-70-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye