Riksteatern

Urpremiär för Apatiska för nybörjare av Jonas Hassen Khemiri - ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg och Riksteatern

Dela
Jonas Hassen Khemiri har i sin nya pjäs inspirerats av Gellert Tamas bok De apatiska. Vad är en sanning? Hur kan man veta vem som står bakom ett budskap? Vad säger ryktesspridning om våra innersta, mest förbjudna åsikter? Vem har makten över vårt gemensamma minne? I ett flöde av absurda och komiska situationer följs ”Utredarens” jakt på vad som hände med de apatiska flyktingbarnen i mitten av 00-talet. Skulden bollas fram och tillbaka mellan en familj, en tjänsteman och en politiker, allt medan verkligheten bit för bit krackelerar till något oigenkännligt. I denna svarta komedi, full av tempoväxlingar, kastas sex skådespelare mellan 34 olika roller. Urpremiär på lördag 17 september på Folkteatern Göteborg. Turné med Riksteatern vintern 2012.

Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges just nu mest framstående och prisbelönta dramatiker, bl a har hans debutpjäs Invasion! under året belönats med Obie Award 2011 för årets bästa teatermanus off-Broadway i New York.

- För mig handlar Apatiska för nybörjare om hur en massa människor använder de apatiska flyktingbarnen för att få sina vitt skilda världsbilder bekräftade. Här finns empatiska medmänniskor och manipulativa maktmänniskor. Problemet är att man aldrig blir riktigt säker på vem som är vem, berättar Jonas Hassen Khemiri.

Regissör för urpremiären av Apatiska för nybörjare är den norska regissören och dramatikern Nina Wester som tidigare bl a regisserat Jonas Hassen Khemiris pjäs Vi som är hundra på Rogaland Teater i Stavanger. En uppsättning som vann det prestigefyllda Hedda-priset för bästa föreställning i Norge 2010.

- Genom att vända in och ut på teatern vänder Jonas Hassen Khemiri i sin pjäs även in och ut på oss som publik, han är oerhört skarp och samtidigt politisk i sitt skrivande. Han gör berättandet och teatern viktig, därför är det viktigt för mig att jobba med hans texter, säger Nina Wester. - Jag vill genom teaterns manipulationsmedel försöka visa upp hur lätt det är att bli manipulerad, att sanningen byter form och skepnad hela tiden, beroende på vem som vill att du ska tro på den. Det kommer till att bli roligt, komiskt, absurt och farligt. Allt kan hända. Det gillar jag, fortsätter hon. Turné vintern 2012 - Folkteatern har en lång tradition av att turnera och vi ser fram emot att tillsammans med Riksteatern få komma ut med en så här stor uppsättning både i Västra Götalandsregionen och i resten av Sverige, säger Folkteaterns VD Ulrika Josephsson.

- Riksteatern har kommit långt i samarbetet med länsteatrarna sedan avsiktsförklaringen 2005. Vi samproducerar föreställningar från start och vi turnerar också redan färdiga föreställningar. Med det här samarbetet kan Folkteatern också nå en publik utanför Västra Götalandsregionen och Riksteatern kan erbjuda publiken i andra delar av landet en chans att se en helt nyskriven pjäs av en av våra mest aktuella och uppskattade dramatiker, säger Stefan Karsberg, uppdragsledare för Riksteaterns länsteatersamarbete.

Fakta Apatiska för nybörjare Av: Jonas Hassen Khemiri Regi: Nina Wester Scenografi och kostym: Lisa Hjertén Ljusdesign: Peter Weicht Videoprojektion: Ludde Falk Mask: Lars Carlsson och Linda Bill Musik: Rebekka Karijord Medverkande: Lars Magnus Larsson, Cecilia Milocco, Shebly Niavarani, Jonas Sjöqvist (medverkar inte på Riksteaterturnén), Ulla Svedin och Natalie Sundelin (praktikant från Teaterhögskolan i Malmö, medverkar inte på Riksteaterturnén).

Urpremiär 17 september 2011, Röda Scenen Folkteatern Göteborg. Spelas på Skövde Stadsteater i arrangemnag av Skövde teaterförening 30 september. Turné med Riksteatern vintern 2012.

Läs mer om produktionsteamet och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press).

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern erica.espling@riksteatern.se (erica.espling@riksteatern.se) 070-528 99 15 Tina Phipps, pressansvarig Folkteatern Göteborg tina.phipps@folkteatern.se (tina.phipps@folkteatern.se) 031-60 75 63

Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye