Riksteatern

Urpremiären för Gertrud Larssons Blåvingar blir startskott för långtgående samarbete mellan Riksteatern och Örebro länsteater

Dela
I höst blir det urpremiär för Gertrud Larssons pjäs Blåvingar om tre medelålders före detta blåvingar; väninnorna Anita, Monika och Ellen. Det är en absurd, bitsk och komisk berättelse om vänskapens villkor. Michaela Granberg har regisserat, Chatarina Larsson, Veronica Björnstrand och Maria Selbing medverkar. Blåvingar inleder också ett långtgående samarbete mellan Riksteatern och Örebro länsteater. Urpremiär i Eskilstuna 28 september.

Sedan barndomens glada blåvingedagar har ärlighet och uppriktighet varit honnörsord för Anita, Monika och Ellen. I alla fall för Anita och i alla fall ibland. Varje år organiserar hon vännernas skogshajk. Men den ljuva drömmen om att spendera en skön avkopplande helg i naturen spricker snabbare än någon kunnat ana och förvandlas istället till en mardröm. Den här gången är det något mer än stövlarna som skaver. Känner de verkligen varandra utan och innan? Hur gick det egentligen till när Anitas dotter fick jobb på Ellens tidning? Och vad hände med vem vid poolen på Monicas Gambiaresa? Vilka hemligheter döljer sig egentligen i de tunga ryggsäckarna? - Jag ville skriva en rolig pjäs för tre kvinnor i 60-årsåldern och med tanke på att teaterns publik till stor del utgörs av kvinnor ville jag ge dem en rolig, garanterat gubbfri föreställning att titta på! Det är tacksamt att driva med scoutlagen. En scout ska ju vara ärlig, pålitlig och en god kamrat, positiv och ansvarstagande. Jag kan avslöja att karaktärerna inte riktigt lever upp till de gamla scoutlöftena, säger dramatikern Gertrud Larsson om sin pjäs. Regissören Michaela Granberg är utbildad vid Statens Teaterskole i Köpenhamn (1997-2001) och har sedan dess frilansat i Danmark och Sverige. Hon har tidigare regisserat Gertrud Larssons Älgaslag i två uppmärksammade uppsättningar på Regionteatern Blekinge-Kronoberg och senare på Folkteatern i Gävle.

Gertrud Larsson är frilansande dramatiker, textförfattare, komiker och regissör, utbildad på Dramatiska Institutets dramatikerlinje 2001-2004. Hon ses, ofta som en del av duon Åsa&Gertrud, i teve, radio och på scen. Senast gjorde Åsa&Gertrud Mörkrets ärta (eller Fart of Darkness) på Radioteatern, Sveriges Radio P1. Hon har skrivit flera uppmärksammade pjäser, förutom nämnda Älgaslag även bl a Asylshopping, som har turnerat med Riksteatern. Gertrud Larsson är i höst också aktuell på Scenkonst Sörmland med Svensksåld, en satirisk kabaré apropå Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen.

Fakta Blåvingar Av: Gertrud Larsson Regi: Michaela Granberg Kostym och scenografi: Marika Åkerblom. Medverkande: Veronica Björnstrand, Maria Selbing och Chatarina Larsson. Föreställningens längd: ca 2 timmar, inklusive paus. Turnéplan hösten 2011: Eskilstuna 28/9, Hagfors 29/9, Ystad 1/10, Simrishamn 2/10, Kristianstad 3/10, Falkenberg 5/10, Växjö 7/10, Vänersborg 8/10, Alingsås 9/10, Kalmar 11/10, Nässjö 12/10, Hultsfred 13/10, Kumla 14/10, Surahammar 15/10, Vadstena 16/10, Borlänge 18/10, Överkalix 26/10, Arjeplog 27/10, Älvsbyn 29/10, Burträsk 30/10, Örnsköldsvik 31/10, Söderhamn 2/11, Storuman 9/11, Vilhelmina 10/11, Tumba 13/11, Klintehamn 15/11, Karlstad 17/11, Linköping 18/11

Spelas på Örebro länsteater 26/11-22/12. Pressbilder och mer information om skådespelarna finns på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press) och www.lansteatern.se (http://www.lansteatern.se/)

Filmat material finns tillgängligt från 20 september, kontakta Riksteaterns pressansvariga för inloggningsuppgifter till Riksteaterns ftp.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Pontus Olofsson, pressansvarig Örebro länsteater 070-740 60 10 Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye