Riksteatern

Nanne Grönvall gör teaterdebut på Riksteatern

Dela
Nanne Grönvall gör i höst teaterdebut på Riksteatern. Tillsammans med Göran Forsmark, Anders Berg, Ulric von der Esch, Jakob Stadell och Anna-Lena Hemström gör den mångsidiga artisten huvudrollen i den franska komediklassikern Boeing Boeing. Regisserar gör Jan de Laval. Sverigepremiär i Jönköping 13 oktober. I samband med turnén inleder Riksteatern och Alexandra Charles 1,6 & 2,6 miljonerklubben ett samarbete.

- Det är ett väldigt roligt manus med många snabba förvecklingar. Det är också roligt att få axla Tony Curtis mantel, han gjorde motsvarande huvudroll i filmsuccén från 1960-talet, säger Nanne Grönvall.

I Boeing Boeing gör Nanne Grönvall rollen som den vackra och framgångsrika arkitekten Mireille som älskar sin tillvaro med ett bra jobb, en fantastisk våning i Paris och ett perfekt kärleksliv. Mireille är nämligen förlovad med tre piloter från tre olika flygbolag samtidigt. Med hjälp av sin butler, spelad av Göran Forsmark, som motvilligt ser till att rätt foton står framme och rätt älsklingsrätt lagas när respektive fästman är hemma, lyckas hon hålla alla piloterna ovetande om varandra. Det börjar trassla till sig när en väninna från förr flyttar in och intresserar sig för Mireilles system. När dessutom det nya planet Boeing 707 introduceras på flyglinjerna förändrar det flygtiderna och förstör Mireilles hela upplägg.

Regissören Jan de Laval har gjort en tvist på Boeing Boeing, som sedan premiären i Paris har spelats med en man i rollen som arkitekten som i sin tur har haft tre flickvänner/flygvärdinnor. - Jag fastnade för Boeing, Boeing för jag tyckte den hade en kul intrig med en medelålders man som har tre flygvärdinnor som älskarinnor. Men så kommer nya plan med kortare restider och hela hans tidtabell rasar samman. Kul idé, men ack så mansgrisig! Så jag vände på steken och så kom min uppsättning att handla om en medelålders kvinna som har tre unga piloter som älskare. Och vad blir det då? En kvinnlig mansgris? En kvinnsgris? säger Jan de Laval som tidigare regisserat bland annat Plaza Suit och Marknadsafton för Riksteatern.

Boeing Boeing är skriven av fransmannen Marc Camoletti och har gjort stor succé från 1960-talet till idag, bland annat i West End och på Broadway med en efterföljande årslång turné i Nordamerika och Singapore. Boeing Boeing har gjorts som film ett antal gånger, bland annat med Jerry Lewis och Tony Curtis 1965. Nanne Grönvall har tidigare medverkat i musikalerna Hur man lyckas i business utan att bli utbränd och i Sweet Charity, båda på Intiman i Stockholm. Rollen som Mireille i Boeing Boeing blir Nanne Grönvalls teaterdebut.

1,6 & 2,6 miljonerklubben som leds av Alexandra Charles är en ideell organisation som arbetar för kvinnors hälsa. I samarbete med Riksteatern arrangerar 1,6 & 2,6 miljonerklubben mingel på utvalda orter i anslutning till föreställningen för att synliggöra organisationerna och värva medlemmar. Läs mer här: http://www.1.6miljonerklubben.com (http://www.1.6miljonerklubben.com/). Samarbetet med 1,6 & 2,6 miljonerklubben äger rum i Jönköping, Karlskrona, Växjö, Västerås, Skellefteå, Kungsbacka, Östersund, Piteå och på Gotland. - 1,6 & 2,6 miljonerklubben verkar för bättre livskvalitet för alla kvinnor. Att sprida kultur ger ju hälsa! Nanne Grönvall är en god ambassadör för oss och vi hoppas genom denna härliga komedi nå ut till fler kvinnor i hela landet! säger Alexandra Charles.

Fakta Boeing Boeing Av: Marc Camoletti Idé och regi: Jan de Laval Medverkande: Mireille - Nanne Grönvall, Butlern - Göran Forsmark, Piloterna - Anders Berg, Ulric von der Esch, Jakob Stadell, Väninnan - Anna-Lena Hemström Riksteatern i samarbete med Nöjeshunden AB Turnéplan Boeing Boeing hösten 2011: Jönköping 13-15/10, Värnamo 16/10, Slite 18-19/10, Oxelösund 21/10, Enköping 22/10, Kungsbacka 25/10, Höganäs 26/10, Kristianstad 27/10, Bromölla 28/10, Karlskrona 30/10, Växjö 1/11, Alvesta 2/11, Oskarshamn 3/11, Skövde 10/11, Trollhättan 11/11, Uddevalla 12/11, Vårgårda 13/11, Motala 15/11, Vansbro 16/11, Borlänge 17/11, Sandviken 18/11, Hofors 19/11, Tierp 20/11, Avesta 22/11, Surahammar 23/11, Eskilstuna 28/11, Östersund 30/11, Jokkmokk 2/12, Piteå 3/12, Skellefteå 4/12, Robertsfors 6/12, Sollefteå 8/12, Härnösand 9/12, Arboga 11/12, Mellerud 13/12, Västerås 14/12, Södertälje 15/12

Pressbilder och mer information om de medverkande finns på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press) FILMKLIPP FÖR TEVE Filmfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP i mappen Pressrum-Hösten 2011 från 12 oktober. Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7 Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik, webbansvarig: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se (ylva.tingvik@riksteatern.se) För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye