Riksteatern

Sofia Bach på Riksteaterturné

Dela
Sofia Bach spelar i höst titelrollen i sin nyskrivna pjäs om den 35-åriga hemmafrun Gerdan Roth från Hallstavik som lever ett liv präglat av syltkaksbakning, erbjudande från den lokala butiken, besök på speedwayklubben och av bruket där nästan alla på orten jobbar. Livet kretsar kring maken och tonårssönerna, sina egna drömmar har hon inte hunnit med. En dag kommer ett brev och Gerdan börjar tänka på sin farmor och sin egen livssituation. De två kvinnornas öden flätas samman i en hyllning till kvinnor, steppdans och syltkakor. Monica Almqvist Lovén har regisserat. Urpremiär 9 oktober i Uddevalla.

- Från början var Gerdan Roth en komisk karaktär som jag uppträdde med. Jag älskade att spela henne och ville ge henne en historia, ett liv. Matlagningsprogram, föräldraledighet och bakning blev en idé att utgå från. När jag var yngre spenderade jag mycket tid i Hallstavik. Möten med människor där och olika sätt att se på livet har gett mig inspiration till att skriva pjäsen, säger Sofia Bach.

- Gerdan Roth ger mig en varm känsla av igenkänning, hon är någon jag tycker om. Det var inte svårt att tacka ja när Sofia frågade om jag ville vara med. Att fastna på vägen, vilja ömsa skinn och inte veta åt vilket håll man ska gå är något inte bara Gerdan brottas med, det finns en kamp i varje liv efter att bli sedd som den man är. Den berättelsen är alltid spännande att gestalta, säger regissören Monica Almqvist Lovén.

Sofia Bachär skådespelerska och komedienn. Hon gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 2001. Förutom Riksteaterturnén är Sofia Bach i höst också aktuell i SVT:s kommande serie Äkta människor och i filmen The Stig Helmer story som har premiär i jul. Publiken känner henne även från bland annat Hela Sjukan som gick på turné med Riksteatern, Klinik på klinik på Intiman, Från A till Ö Maxim/Lorensbergsteatern, Revisorn på Chinateatern, Teabag på Uppsala Stadsteater, Piaf på Stockholms stadsteater, Fru Markurell i Markurells i Wadköping, Att tukta en argbigga, Rikard III och Midsommarnattsdröm i Shakespeare på Gräsgården i Vadstena.

På teve har Sofia Bach tidigare medverkat i bland annat Parlamentet, Leende guldbruna ögon, Hon och Hannes, Extra Extra, Saltön, Sing a long, c/o Segemyhr, Tacka gode Gud, och Talismanen. Hon har medverkat i filmer som Ett öga rött, Att göra en pudel, Sprängaren, Mongolpiparen, Beck och Meteoren. Sofia Bach har skrivit och framfört sketcher för Sveriges Radio och vann, tillsammans med Nisti Stêrk och Amina al-Fakir Bergman, årets bästa humorprogram på SR med radiorevyn Du gamla du fria 2006. Hon har tidigare skrivit pjäserna Tjejer och hembränt och Arg och nödig (medförfattare) om livet som småbarnsförälder.

Regissör Monica Almqvist Lovén är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har bland annat regisserat Strindbergs Moderskärlek på Turteatern och Parias- Bekännelser från botten på Brunnsalongen i Norrköping. På Riksteatern har hon medverkat i t ex Tre systrar, Ariel, Fjärilsbarn och Balladen om Marjan och Rolf. Hon har även gjort flera roller på Turteatern, Stockholms stadsteater, Malmö Dramatiska, Uppsala Stadsteater och Brunnsalongen i Norrköping. I höst syns hon i Drömtårtan, ett barnprogram för döva och hörande.

Fakta Gerdan Roth Av och med: Sofia Bach Regi: Monica Almqvist Lovén Scenbild och kostym: Sven Haraldsson Koreografi: Eddie Edvinsson Mask: Patricia Svajger Föreställningens längd: ca 1 timme, ingen paus. Riksteatern i samarbete med SMG Entertainment Turnéplan Gerdan Roth hösten 2011: Uddevalla 9/10, Varberg 10/10, Kristianstad 12/10, Förslöv 13/10, Lindesberg 19/10, Nora 20/10, Köping 21/10, Norrtälje 22/10, Hallstavik 23/10, Hallunda 26/10, Västerås 27/10, Luleå 6/11, Älvsbyn 7/11, Härnösand 9/11, Vadstena 13/11, Nyköping 16/11, Vänersborg 19/11, Trollhättan 20/11 Pressbilder och mer information finns på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press) FILMKLIPP FÖR TEVE Filmfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP i mappen Pressrum-Hösten 2011. Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7 Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik, webbansvarig: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se (ylva.tingvik@riksteatern.se) För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye