Riksteatern

Påminnelse om seminariet Iran - vad händer idag?

Dela
Den arabiska våren betraktas som starten för en ny epok i arabvärldens historia. Från Iran är det däremot tyst. Demokratirörelsens stora demonstrationer tystades ner framgångsrikt, idag verkar den under jorden. Här är en påminnelse om det internationella seminarium om Iran och mänskliga rättigheter som Riksteatern arrangerar på Södra Teatern fredag 16 december. Det är ett tillfälle till direkt kontakt med professionella aktivister och insyn i vad som händer i Iran just nu. Målet är att göra röster i och utanför Iran hörda runtom i världen och på så sätt stödja demokratirörelsen i Iran. Förutom människorättsaktivister deltar advokater och publicister, bland andra Payam Akhavan, Obamas rådgivare i Iran-frågor och Mahnaz Afkhami, tidigare kvinnorättsminister i Iran, båda medverkar via Skype. Övriga finns på plats fysiskt. Dagen avslutas med en konsert med Kiosk, pionjärer på den iranska rockscenen men så kontroversiella i sitt hemland att de nu bor i USA.

Seminariet är en del av ”Iranian Voices”, ett internationellt projekt initierat av Riksteatern i samarbete med Sverige Radio (Radioteatern). Projektet drivs i nära samarbete med internationella teatrar och radiostationer i Tyskland, Storbritannien och Turkiet. ”Iranian Voices” består av seminarier och radioteater i de olika länderna. Projektet har blivit möjligt genom stöd av Sida, UD’s riktade medel för demokrati och MR-frågor.

Radioteaterdelen består av dokumentära berättelser som smugglats ut från Iran, dessa har dramatiserats och sänds i fyra olika länder. Fokus i samtliga berättelser är mänskliga rättigheter i Iran och kvinno- och hbt-frågor. I Sverige och Turkiet sändes berättelserna den 22 oktober, här under rubriken ”Iranska röster”. Tyskland och Storbritannien sänder sina avsnitt i vår.

Dramatiseringen av berättelserna för radio gör att kunskapen kring homosexuellas och kvinnors situation i Iran sprids på fem olika språk; svenska, persiska, tyska, engelska och turkiska, både genom etern och genom ljudfiler på nätet. Målet är att få en så stor spridning i världen som möjligt - även inne i Iran. Några berättelser är idag även animerade och sänds via satellit-tv och i Sverige genom Kanal Global. Nu följer Riksteatern upp satsningen med ett seminarium och en konsert.

-Det här är ett fantastiskt sätt att visa vilken roll kulturen kan ta i demokratiseringsprocesser. Genom det internationella samarbetet synliggör vi viktiga frågor globalt och förhoppningsvis även påverkar människor i Iran, säger Rani Kasapi som leder Riksteaterns internationella uppdrag.

Paneldeltagare: Payam Akhavan, rådgivare i Iran-frågor till bl.a Obama och andra politiker i USA och Kanada. Payman kommer att medverka i panelen genom Skype. Han undervisar och forskar inom områdena offentlig internationell rätt och internationell straffrätt med särskilt intresse för bland annat mänskliga rättigheter, mångkulturalism och förebyggande av folkmord. Mahnaz Afkhami, fd iransk minister för kvinnofrågor, i dag grundare och verkställande direktör för Stiftelsen för iranska studier och VD för Womens Learning Partnership (WLP). Afkhami har varit en förkämpe för kvinnors rättigheter i mer än tre decennier. Hon har grundat flera betydelsefulla icke-statliga organisationer, föreläser och publicerat skrifter om den internationella kvinnorörelsen och mänskliga rättigheter utifrån ett kvinnoperspektiv, kvinnligt ledarskap, kvinnor och teknik, sociala medier, samt kvinnors deltagande i det civila samhället. Mahnaz Afkhami medverkar i panelen via Skype.

Mehrangiz Kar - är en framstående iransk advokat, människorättsaktivist och författare. Hon är en av de mest firade aktivisterna i den iranska kvinnorörelsens sekellånga historia. År 2002 tog hon emot demokrati utmärkelsen National Endowment for Democracy: s av Laura Bush, som då var Amerikas First Lady. Mehrangiz Kar är änka efter Siamak Pourzand, en iransk dissident och tidigare samvetsfånge som begick självmord den 29 april 2011 efter en lång period av tortyr och fängelse. Arsham Parsi, outtröttlig förkämpe för HBT-frågor, både internationellt och i sitt hemland Iran. Han är grundare av och chef för Iranian Railroad for Queer Refugees (IRQR), en internationell ideell organisation med säte i Toronto i Kanada. Arsham är också koordinatör och ambassadör för den Stockholms baserade organisationen International Lesbian and Gay Cultural Network (ILGCN). Roya Toloui, framstående kurdisk/iransk journalist, människorättsaktivist och feminist, för närvarande bosatt i USA . Hon är chefredaktör och redaktör för tidnigen Rasan (rise up) och grundare av en förening för kurdiska kvinnor för fred i Kurdistan, hon är också medlem av kurdiska PEN. Hon lyckades publicerade tre nummer av Rasan innan den lades ned av den iranska regimen. Själv har hon anklagats för att äventyra rikets säkerhet på grund av sin frispråkiga kritik av regimen samt sitt försvar av rättigheter för kurdiska och iranska kvinnor. Hon fängslades men befriades mot borgen, därefter sökte hon asyl i USA 2005. Asieh Amini - har ägnat en stor del av sin karriär till att öka medvetenheten om kvinnors situation i Iran som har blivit dömda till döden genom stening. Hon har arbetat länge med att försöka eliminera dödsstraff genom stening och för att få bort dödstraff helt, särskilt för unga lagförbrytare och kvinnor. Asieh har tilldelats det prestigefulla Hellman/Hammettpriset av The Human Rights Watch för sitt arbete. ______________________________________________________________________ Kvällsprogrammet: Konsert med KIOSK kl. 19.30, Södra Teatern, Stora Scen Arash Sobhani såg ingen annan utväg - när inte en enda artist i Iran vågade framföra hans texter startade han 2003 undergroundbandet Kiosk och sjöng dem själv. Men det gav magert resultat. Bandet tilläts vare sig att spela offentligt eller ge ut sin musik. Kiosk flyttade därför utomlands, till Toronto och San Francisco, och har nu släppt fyra framgångsrika album som alla förbjudits i hemlandet. De är pionjärer inom den iranska rockscenen med vassa, satiriska och humoristiska texter som belyser motsättningar i samhället och vad de ser som en inkompetent politisk ledning.

Det sägs att de har många i fans i hemlandet men eftersom bandets alla fyra album är svartlistade är det svårt att avgöra hur många som kopierar, laddar ner och lyssnar till Kiosk i Iran. Men i resten av världen är deras växande popularitet allt tydligare. De har hunnit med en världsturné, ett flertal festivaler och ett framträdande som enda icke-engelskspråkiga band på en hyllningskonsert till Bob Dylan i Los Angeles.

Kiosk levererar opretentiös musik som berättar om ett samhälle fångat mellan öst och väst, mellan det förflutna och framtiden.

Vad gäller gruppens egna musikaliska referenser pekar Arash Sobhani på rocklegender som Mark Knopfler, Eric Clapton och Led Zeppelin men erkänner att de inspireras mycket av östeuropeisk folkmusik, dragspel och romsk jazz. ”Vi vill skapa ett eget sound” säger Sobhani. ”Vi letar och experimenterar fortfarande.”

Kiosks medlemmar: Ali Kamali - bas Shahrouz Molaei - trummor Ardalan Payvar - keyboard, dragspel Tara Kamangar - fiol Arash Sobhani - gitarr, sång

Album: Triple Distilled: Live at Yoshi's (Seh Taghtireh), 2010 Global Zoo (Bagh e vahsh e jahaani), 2008 Amor de la velocidad (Eshgh e Sorat ), 2007 Ordinary Man (Adam e Mamooli), 2005

Iranian Voices ingår i Riksteaterns långsiktiga temasatsning "Voices of Change" som lyfter fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap.

Iranian Voices, fredagen den 16 december, Södra Teatern. Seminarium kl 13:00, dörrana öppnas kl 12.30. Fri entré Konsert med Kiosk kl 19:30: 240 kr, studerande eller under 26 år: 175 kr

För mer information besök: http://www.riksteatern.se/iranianvoices

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye