Riksteatern

Divine blandar glamour med vardagens dråpligheter i föreställningen A Divine Taste of Opera

Dela
Välkända arior och några av operans vackraste stycken. I föreställningen A Divine Taste of Opera hyllar operatrion Divine operakonsten med både traditionella och moderna inslag. Och jämte klassiska stycken får även vardagen plats. Nu ger sig Divine ut på Riksteaterturné. Turnépremiär 1 februari i Vilhelmina.

De tre sopranerna i Divine, Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura, kombinerar sång med värme, glädje och humor. I föreställningen A Divine Taste of Opera bjuder de på välkända arior och några av operans vackraste stycken - som O mio babbino caro - men också moderna klassiker som Who Wants to Live Forever av Brian May i Queen. Divine vänder sig inte bara till de redan invigda utan till alla med nyfikenhet på operavärlden. - Man ska absolut komma på föreställningen även om man aldrig varit på opera eller tror att man inte gillar det. De som sjöng i operorna när de skrevs var artister som idag hade motsvarat stjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Rihanna, säger Divine. A Divine Taste of Opera kretsar inte bara kring operans glamour utan behandlar även hur det är att ha flera roller, som mamma och kvinna.

-Det är en föreställning med ena foten i glamouren och den andra i diskhon, säger Caroline Gentele. -Det handlar om igenkännande och att fånga kontrasten mellan vardagen och yrkeslivet, säger Gabriella Lambert-Olsson.

Sångerna framförs på svenska, engelska, italienska och franska. A Divine Taste of Opera har spelats i Stockholm tidigare. Nytt inför vårens turné med Riksteatern är att Ika Nord står för regin. -Min garanti är att publiken får ta del av en föreställning som bjuder generöst på såväl visuella som musikaliska kvaliteter - kunnande, lekfullhet och att det är roligt, säger Ika Nord. Liksom tidigare är det centrala att visa att opera är mer än bara dammig finkultur. Att opera är för folket. -Ibland kan opera vara svårt och otillgängligt, men vi försöker att med självdistans och humor få upp nya ögon för konstformen, säger Jacqueline Miura och fortsätter: -Det finns en anledning till att man grips av opera, det går rakt i in i hjärtat. Den mänskliga rösten, oförställd, är så stark. Divine debuterade på Stockholm Water Prize i Stadshuset 2007. Trion har sedan dess framträtt i flera olika sammanhang som exempelvis Allsång på Skansen, Polarpriset samt Stockholm Pride och i Dalhalla. Divine har gett ut två cd-skivor, ”Divine” , 2009 och ”A Divine Christmas”, 2010.

Sagt i pressen ”Gudomligt”, Borås Tidning ”… många skratt, sköna toner och häftiga tolkningar av välkända kompositioner.” Dalarnas Tidningar ”…en helt fantastisk tillställning…” Dala-Demokraten/Ludvika

Fakta Divine Manus, regi och koreografi: Ika Nord Scenbild: Divine och Ika Nord Medverkande: Caroline Gentele, Jacqueline Miura och Gabriella Lambert-Olsson Längd: cirka 1 tim 50 min inkl paus Turnépremiär: 1 februari i Vilhelmina

Turnéplan 1/ 2 Vilhelmina, 2/2 Arvidsjaur, 4/2 Skellefteå, 13/2 Gävle, 18/2 Borlänge, 19/2 Ludvika, 24/2 Falun, 25/2 Sandviken, 26/2 Avesta, 28/2 Örnsköldsvik, 29/2 Sollefteå, 2/3 Sundsvall, 3/3 Östersund, 12/3 Nyköping, 13/3 Surahammar, 14/3 Arboga, 16/3 Skövde, 17/3 Ulricehamn, 18/3 Kungälv, 19/3 Uddevalla, 24/3 Motala, 25/3 Kumla, 27/3 Köping, 28/3 Södertälje, 13/4 Oskarshamn, 15/4 Trollhättan, 24/4 Kalmar, 25/4 Skillingaryd, 26/4 Hässleholm, 29/4 Ystad, 30/4 Kristianstad. Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye