Riksteatern

En underfundig och fysisk föreställning om meningen med livet - Sisyfos – back on top! på Riksteaterturné

Dela
Med underfundig humor och fysisk vitalitet ger Lars Bethke och bandet New Tango Orquesta en föreställning om livets stora och små frågor, inspirerad av Albert Camus tankar kring myten om Sisyfos. Sisyfos – back on top! hyllades av kritikerna när den spelades i Stockholm 2011. Nu ger sig föreställningen ut på Riksteaterturné. Nypremiär 10 februari i Västerås.

Sisyfos är en av antikens mest dråpliga och tragiska figurer. Som straff för att han stulit tiden tvingas han släpa en sten till toppen av ett berg, bara för att se den rulla ned igen. Med denna myt som nav kopplas ett grepp på vår egen tid. Vad skänker mening i våra liv? ”Man måste kunna tänka sig Sisyfos lycklig” skriver författaren Albert Camus 1942 i Myten om Sisyfos. En förbluffande tanke som gav Lars Bethke och Peder Bjurman inspiration till föreställningen och lockade dem att undersöka historien och dess bäring på nutidsmänniskan i Sisyfos - Back on top!. Med en intuitiv och underfundig humor och fysisk vitalitet ger de sin version av historien om Sisyfos i en visuell konsert och ett filosofiskt skådespel. Vi får se Lars Bethke och de sex musikerna i New Tango Orquesta i en föreställning som rör sig mellan talad teater, konsert, performance och dans, med ett fantastiskt och filmiskt partitur. - Det liknar nog ingenting vi tidigare gjort. Det är visuellt, sceniskt finurligt och med förödande vacker musik, enkelt men tankeväckande, säger Peder Bjurman och Lars Bethke.

Lars Bethke och Peder Bjurman har tidigare skapat komedin Slapstick, och det visuella teaterstycket Enter Numan, båda kritikerrosade och älskade av publiken. Sisyfos - Back on top! spelades på Södra teatern i Stockholm i mars 2011 och fick översvallande kritik i pressen. Nu ger den fyra föreställningar ute i landet.

För musiken står New Tango Orquesta, en grammisnominerad svensk kammarmusikgrupp som hittills gett ut fem album. Lars Bethke Lars Bethke är en av våra mest mångkunniga skådespelare flitigt anlitad såväl som regissör som koreograf. Han har arbetat med koreografer som Jiri Kylian, Ohad Naharin, Mats Ek och Birgit Cullberg. Han har de senaste åren medverkat i Carina Reich och Bogdan Szybers Haunted Dancehall 2006 på Orionteatern, Birgitta Egerblads Tjechovträdgården 2006 på Stockholms stadsteater och gjorde rollen som Clarence i Riksteaterns Rikard III. 2008 fick hans koreografi och rolltolkning i Cabaret på Stadsteatern lysande kritik.

Peder Bjurman Peder Bjurman, regissör och manusförfattare, arbetar med scenkonst i gränslandet mellan bild och teater. Hans senaste föreställningar, som Tarantula på Orionteatern 2005, Doktor Glas med Krister Henriksson på Vasan 2007, Slapstick på Rival 2008 och senast Enter Numan på Dansens Hus 2009, har alla rönt stor uppmärksamhet från både publik och kritiker.

Per Störby Per Störby är kompositör, artist, producent och musikalisk ledare för kammarmusikgruppen New Tango Orquesta som turnerar runt hela världen och spelar en blandning av barockmusik, tango nuevo, improviserad musik och minimalistisk musik.

New Tango Orquesta är: Johanna Dahl (Cello), Daniel Ögren (Elgitarr), Thomas Gustavsson (Piano), Livet Nord (Violin), Per Störby (Bandoneon) och Josef Kallerdahl (Kontrabas).

Turnén görs i samarbete med Missing Link Produktion

Sagt i pressen ”Det är en lika stillsamt omtumlande som tankeväckande föreställning som raffinerat skapar sina egna förutsättningar i gränslandet mellan teater, performance, dans, konsert.”, Örjan Abrahamsson, DN. ” en föreställning som elegant väver ihop berättarteater och koreografiskt finlir ut i fingerspetsarna med lödig tangomusik(…) Sisyfos - Back on top! är en trösterik existentiell betraktelse om att finna sig själv och lyckan i att orka sträva på.”, Anna Ångström, SvD.

Fakta Sisyfos Medverkande: Lars Bethke och New Tango Orquesta Text: Albert Camus, Lars Bethke Idé, manus och regi: Peder Bjurman och Lars Bethke Musik: Per Störby Ljuddesign: Johan Adling Scen- och ljusbild: Peder Bjurman Konstruktion: Kristian Frank / Visual Act Koreografi: Lars Bethke Kostym: Karin Hoeg Översättning: Gunnar Brandell och Bengt John Längd: 1 timme och 15 minuter utan paus Turnépremiär: 10 februari i Västerås Turnéplan 10/2 Västerås, 12/2 Ytterjärna, 15/2 Umeå, 22/2 Kungsbacka Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye