Riksteatern

Ur vulkanens mun på Riksteaterturné

Dela
I januari hade Ur vulkanens mun urpremiär på Örebro länsteater, ett i raden av samarbeten mellan Örebro länsteater och Riksteatern. Pjäsen, som är baserad på Helena von Zweigbergks succéroman med samma namn, mottogs med fin kritik. Nu ger den sig ut på Riksteaterturné. Start den 23 februari i Halmstad.

Anna och Mats har varit gifta i många år. De har två barn och femton års minnen tillsammans. Men Anna och Mats har börjat gå sönder. Nu ska de försöka läka ihop igen. En vecka på Sicilien, trots att de egentligen inte har råd. De ska bestiga en vulkan. Barnen gläder sig och ser fram emot resan. Men väl framme visar det sig att den gamla bitterheten och kylan inte var så lätt att resa ifrån. Istället för försoning är de längre ifrån varandra än någonsin. Mats intresserar sig för annat sällskap och Anna inleder en sms-romans med Den Andre. Plötsligt rämnar allt och uppbrottet är nära. Men kan de lämna varandra? Kan de hitta tillbaka? Vill de? Vågar de? Ur vulkanens mun bygger på Helena von Zweigbergks succéroman och är en drabbande föreställning om ett äktenskap i upplösning. Ett välavlyssnat drama om kärlek, ensamhet och otrohet berättat ur en kvinnas perspektiv. Om kris och hopp på vulkanens rand. - Det har alltid fängslat mig att få blottlägga, analysera och gestalta en mångfacetterad relationsvärld i teaterns form. Det är underhållande och skrämmande. Ännu äventyrligare är att som i pjäsen befinna sig i en barnfamiljs bitvis tumultartade inre liv. Med ständig skuld över barnens inblandning i konflikter, med bitterhet över slocknad förälskelse, envis kamp för rättvisa och jämlikhet i vardagssysslorna, och i allt detta hantera det inre tvånget att utveckla sig själv både känslomässigt och intellektuellt, säger regissören Christian Tomner. Helena von Zweigbergk ser fram emot att se sin roman sättas upp på en teaterscen. - Det är både spännande och läskigt att lämna en roman ifrån sig till några som vill göra sin egen version av den. Som författare är man en invand envåldshärskare. Men när jag hörde Christian Tomner och Sanna Krepper prata om boken blev jag helt lugn och väldigt nyfiken. Det kändes som om de hade sett allt jag ville få fram och mer därtill. Ur vulkanens mun hade urpremiär på Örebro länsteater 21 januari och fick fin kritik i media, ”Sanna Krepper är helt fenomenal som Anna, som kämpar som ett djur för sin självkänsla och livslust”, skrev Sveriges Radio Kulturnytt bland annat. Nu ger den sig ut på turné med Riksteatern. Start 23 februari i Halmstad. Sagt i pressen ”…ännu en lyckad föreställning för Örebro länsteater som vågat åka ”hela vägen upp till vulkanen” för att titta ner i den.”, NA Meny. ”Krepper är briljant i rollen, pendlande mellan känslolägena i det skarpa ljuset i Zofi Nilssons badstrandssimulerande scenrum…”, Expressen.

”Anders Hambraeus har att gestalta vår tids svårdefinierade manlighet (. ..) Han klarar det utmärkt, med minimal mimik och plågad blick.”, DN.

”Sanna Krepper är helt fenomenal som Anna, som kämpar som ett djur för sin självkänsla och livslust och hon sekonderas fint av Anders Hambreus Mats där "marig uppsyn" bara är förnamnet. Som regissör har de också en gammal teaterräv som Christian Tomner med sin exakta känsla för scenens rytm och uttryck.”, Sveriges Radio Kulturnytt.

Fakta Ur vulkanens mun Dramatisering: Sanna Krepper och Christian Tomner Regi: Christian Tomner Medverkande: Anders Hambraeus och Sanna Krepper Scenografi och kostym: Zofi Nilsson Musik och ljuddesign: Christer Christensson Ljusdesign: Ronny Andersson Mask: Giovanni Indelicato Produktion: Ur Vulkanens mun är ett samarbete mellan Örebro länsteater och Riksteatern Föreställningens längd: ca 2 timmar och 30 minuter, inklusive paus. Turnépremiär: 23 februari i Halmstad. FILMKLIPP FÖR TEVE Rörligt material från föreställningen finns på Riksteaterns ftp. Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7

Klippen ligger i mappen Våren 2012/ PRESSRUM Filmklipp_och_Ljud/Ur vulkanens mun. Turnéplan Halmstad 23/2, Falkenberg 24/2,Varberg 25/2, Hässleholm 26/2, Kristianstad 28/2, Värnamo 1/3, Vänersborg 9/3,Vadstena 11/3, Hagfors 13/3, Borlänge 16/3, Söderhamn 17/3, Hudiksvall 20/3, Sundsvall 21/3, Burträsk 23/3, Arjeplog 25/3, Storuman 26/3, Katrineholm 3/4, Linköping 11/3, Alstermo 13/4, Eskilstuna 15/4, Västerås 18-19/4, Slite 21/4, Kumla 24/4, Lindesberg 25/4, Nora 26/4. Pressbilder och mer information om skådespelarna finns på www.riksteatern.se/press och orebrolansteater.se

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye