Riksteatern

The Magic of Julien – En trollbindande magishow i Tim Burtons anda

Dela
Svävande föremål och levande fåglar blandas med optiska illusioner och bisarra karaktärer i Riksteaterns nya föreställning The Magic of Julien. Den svenska magikern Julien Dauphin presenterar en nyskapande föreställning som vill förnya den magiska konstformen. Riksteaterpremiär i mars.

Magikern Julien Dauphin inledde sin karriär under tonåren på Paris gator och torg. Vid Forum des Halles i Paris tränade han varje dag bland gatumagiker och cirkusartister. I dag har han en meritförteckning som innefattar studier på världens äldsta magiskola Chavez Studio of Magic i Los Angeles, svenskt och nordiskt mästerskap i magi och internationella turnéer och tv-framträdanden. I The Magic of Julien blandar han svävande föremål och levande duvor med udda och bisarra karaktärer. Showen är präglad av Juliens karismatiska personlighet, magiska effekter och fingerfärdighet i en poetisk och suggestiv sammansättning. Med drömlika scenografier som för tankarna till Tim Burtons filmer.

- Det är en nyskapande magiföreställning där magin uppstår i oväntade sammanhang, olika stämningar och olika världar med hjälp av optiska illusioner, skådespelare och spektakulära maginummer i en korsbefruktning av teater, illusioner och visuella effekter. Målet med föreställningen är att förnya den magiska konstformen och föra den vidare, som man tidigare har gjort med nycirkus, säger Julien Dauphin.

The Magic of Julien drar åt det konstnärliga och surrealistiska hållet. Föreställningen går mot traditionen och kretsar kring existentiella ämnen - födsel, liv, död och livet efter döden. Den tar avstamp i ett nummer med en narr som ska symbolisera början av Juliens karriär, när han var trollkarl på gatorna i Paris och inte alltid lyckades med sina trick. Den fortsätter sedan med Juliens väg in i magin där han använder sig av det tragiska och misslyckade som utgångspunkt för att skapa en magisk värld. Julien Dauphin är dubbelt aktuellt i år. Förutom turnén med Riksteatern har han blivit nominerad till magikernas motsvarighet till Oscar, det amerikanska priset Merlin Award 2012. I höst är han även aktuell med en egen programserie på tv. Medverkar i föreställningen gör Tintin Anderzon och Ricky Danielsson. Tilde Björfors - grundare av Cirkus Cirkör - ansvarar för den konstärliga inramningen. Tintin Anderzon Skådespelare som inledde sin karriär på Pistolteatern i Stockholm och som haft en mängd roller inom teater, tv och film, som Tic Tac och tv-serierna OP:7 och Nya tider. Ricky Danielsson Skådespelare och dvärg som medverkat i en rad filmer, pjäser och tv-produktioner genom åren, däribland LA Law (tv), Peer Gynt (teater) och Gossip (film).

Fakta The Magic of Julien Medverkande: Julien Dauphin tillsammans med Tintin Anderzon och Ricky Danielsson Konstnärlig inramning: Tilde Björfors Regi/yttre öga: Jens Engman Kostym: Helena Andersson The Magic of Julien rekommenderas från 7 år och uppåt. Längd: Cirka 1 timme och 15 minuter utan paus. Premiär: 6 mars i Eskilstuna Turnéplan 6/3 Eskilstuna, 7/3 Oxelösund, 10/3 Ytterjärna, 11/3 Ytterjärna, 15/3 Gävle, 16/3 Sandviken, 18/3 Ljusdal, 20/3 Östersund, 23/3 Skellefteå, 24/3 Robertsfors, 29/3 Oskarshamn, 1/4 Ystad, 3/4 Västerås, 4/4 Västerås, 11/4 Skövde, 12/4 Falköping, 14/4 Säffle, 16/4 Växjö, 18/4 Kristianstad, 19/4 Osby, 20/4 Ängelholm, 29/4 Stockholm.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye