Riksteatern

Järnnatt – En driven och osminkad berättelse om mansnormens koppling till våld

Dela
Skådespelarna Mårten Andersson och Mattias Brunn jobbade ihop med den hyllade pjäsen No tears for queers. Nu är man tillbaka med Järnnatt i Riksteaterns regi, en pjäs som fortsätter att undersöka mansnormen. En historia om Leo, en kille som är osedvanligt vanlig. Premiär 6 mars.

Leo är en 19-åring som längtar efter förståelse för både sig själv och sin omgivning. Han spelas av 21-årige Victor Wigardt. - Leo tillhör inte någon av de klassiska grupperna, inte den utsatta tönten eller den tuffa. Han är en osedvanligt vanlig person, säger Mattias Brunn som skrivit manus. Järnnatt är en tematisk fortsättning på pjäserna …efter Fredrik och No tears for queers där mansnormen och dess koppling till aggressivitet, hämnd och våld låg till grund. Denna gång utgår handlingen ifrån hur det är att leva upp till mansnormen på individnivå. Med en historia mellan Leo och hans äldre vän Boel som utvecklar sig i en hisnande och oväntad riktning, men mot ett oundvikligt slut. - Det är även tankar om utanförskap - såväl de påtvingade och de självvalda. Formmässigt är det ett direkt tilltal till publiken där 19-åriga Leo och hans vän Boel kommer allt närmare ett svar på frågan: "Hur mycket våldsverkare bor det i mig?, säger Mattias Brunn.

I Sverige motsvarar unga män i åldern 18-25 en artondel av befolkningen men de begår ungefär en tredjedel av alla våldsbrott. Övergripande står män för 83% av alla våldsbrott enligt senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet. Med Järnnatt fortsätter Riksteatern att belysa manlighetsnormens koppling till våldsbrott och utanförskapets starkaste mekanismer.

Pjäsen kommer att spelas för elever i årskurs 9 och på gymnasiet och inkluderar även offentliga föreställningar. Mattias Brunn har skrivit och spelat i föreställningen …efter Fredrik på Riksteatern som fick ett högt betyg både av publiken och kritiker. Pjäsens huvudtes var ”Hur fortsätter man att leva när ens älskade smittat en med HIV?” Mårten Andersson och Mattias Brunn har turnerat med Johan Hiltons reportagebok No tears for queers, om tre brutala mord på homosexuella män. Uppsättningen var en del av ett större projekt om kön och identitet för en ung publik. Den sågs av cirka 20.000 personer och lovordades i media. Den fick även pris för Bästa scen 2010 på QX-galan och blev uttagen till Svenska Teaterbiennalen 2011. Mårten Andersson gör regidebut med Järnnatt. Pressvisning Fredag 2 mars kl 10.00 håller Riksteatern pressvisning inför premiären av Järnnatt som har premiär 6 mars i Norrtälje. Plats: Teater 6 i Riksteaterns hus i Hallunda. Anmälan görs till pressansvarig adrian.hornquist@riksteatern.se.

Fakta Järnnatt Medverkande: Victor Wigardt och Jennie Rydén Regi och bearbetning: Mårten Andersson Manus: Mattias Brunn Kostym, scenografi och mask: Daniel Åkerström-Steen Längd: cirka 90 minuter. Urpremiär: 6 mars i Norrtälje

Turnéplan 6/3 Norrtälje, 8/3 Motala, 11/3 Hallunda, 14/3 Älmhult, 15/3 Kristianstad, 28-29/3 Hallunda, 2-3/4 Piteå, 4/4 Skellefteå, 16/4 Åseda, 17-18/4 Kalmar, 20/4 Vägga, 23/4 Hemse, 26/4 Karlstad, 29/4 Stockholm, 2-3/5 Östersund, 5/5 Bollnäs, 8/5 Härnösand.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye