Riksteatern

Fira nyår i mars med Riksteatern

Dela
Nu är det snart dags! För fjärde året i rad firar Riksteatern i samarbete med en rad föreningar det iranska/kurdiska nyåret Norouz/Newroz. Under perioden 17-25 mars gästas Västerås, Malmö, Göteborg och Stockholm av en stor nyårsshow med både musik och dans. Två stora internationella artister står på scenen, den persiska musikern Bijan Mortazavi och den kurdiska sångerskan Rojin. Medverkar gör också skådespelerskan och komikern Shima Niavarani.

Norouz/Newroz är en högtid att räkna med, den firas av ca 300 miljoner människor världen över, varav minst 200 000 i Sverige. En av de städer som firar och får besök av nyårsshowen är Västerås.

- De kurdiska och iranska föreningarna här kände inte varandra tidigare. Tack vare showen Norouz/Newroz har vi fått till ett jättefint samarbete mellan 5 olika föreningar. Det känns jättekul, vi ser verkligen fram mot att showen kommer till Västerås, säger Ebi Morsal från den iranska föreningen Nihan.

Turnén inleds i Västerås den 17 mars. Firandet blir en stor familjefest fylld med namnkunniga artister, levande musik och dans.

På scenen: Bijan Mortazavi (Iran) är en mångsidig musiker med rötterna i klassisk iransk musik. Han började sin musikutbildning redan som 7 åring och spelar idag flera olika instrument, han spelar samtliga instrument som används i hans arrangemang. I Stockholm och Göteborg framträder han med en 18-mannaorkester.

Rojin (Turkiet) är en framgångsrika kurdisk sångerska. Hennes musik har sin grund i den traditionella kurdiska folkmusiken, men hon sjunger även turkiska kompositioner. Hon har en stor publik både i och utanför Turkiet, bakom sig har hon flera utlandsturnéer. Efter sin skivdebut har hon tagit nya steg och vävt in nyare rockinfluenser i sin musik. Rojin är också känd för att ha jobbat som tv-hallåa och skådespelare i Turkiet, hon har bland annat medverkat i den turkiska versionen av körslaget. Shima Niavarani har medverkat i ett flertal pjäser, i filmsammanhang, i tv-program och på klubbar. På förra årets Norouz-firande gjorde hon succé som konferencier och i år är hon tillbaka för att presentera årets artister. Artistbilder bifogas som separata filer i mejlet.

Bakgrund Norouz/Newroz Norouz (persiska) eller Newroz (kurdiska), namnet varierar beroende på område, betyder ”ny dag” och infaller på vårdagjämningen den 20, 21 eller 22 mars beroende på solens position över horisonten. Högtiden firas bland annat i Iran, Kurdistan, Afghanistan och Tadzjikistan och har firats i cirka 4000 år.

Norouz/Newroz är en högtid och festtradition som har en fast folklig förankring. Men i Turkiet är Newroz-firandet ett känsligt ämne eftersom det är en tradition som firas av kurder. I Iran ses inte Norouz-firandet med blida ögon av regimen eftersom den inte är en muslimsk högtid. Att den är också en möjlighet för kvinnor och män att mötas och dansa tillsammans är ytterligare en orsak. En av myterna bakom Norouz är dessutom kampen mellan tyranni och godhet vilket gör högtiden än mer laddad.

Turnéplan Norouz/Newroz 2012 17 mars Västerås Konserthus, Västerås 23 mars Moriska paviljongen, Malmö 24 mars, Göteborgs Konserthus, Göteborg 25 mars, Berwaldhallen, Stockholm

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye