Riksteatern

Musikalen Fame blir Visukal i Örebro

Dela
Den berömda musikalen Fame blir visuell musikal, Visukal, i vår. I ett samarbete mellan Riksteaterns Tyst Teater, Örebro länsteater och Riksteatern Örebro län möts unga amatörer, hörande, döva och hörselskadade teckenspråkiga artister. En sinnlig upplevelse utöver det vanliga. FAME Visukalen får premiär i Örebro den 5 maj.

Scenen är estetgymnasiet, New York High School of Performing arts. En eftertraktad skola som tar fram de främsta inom dans, musik och teater. I FAME Visukalen får vi följa ett antal elever under fyra år. Det blir en resa kantad av glädje och hårt arbete, kärlek och motgångar. De dansar, agerar, tecknar och sjunger sin väg mot sista året på skolan och examensföreställningen. Det blir en tragikomisk, passionerad berättelse kring teman alla brottas med; kärlek, klass, identitet och kampen för att förverkliga sina drömmar. Initiativtagare och regissör är Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. - Vi valde FAME utifrån de ungdomar som inspirerat oss: döva, hörande, hörselskadade och teckenspråkiga ungdomars explosiva kreativitet och drömmar, säger Josette Bushell-Mingo. Ensemblen består av döva, hörande och hörselskadade artister från Riksteatern, Örebro länsteater samt ett antal unga amatörer. Resultatet blir en sinnlig, visuell explosion med 33 medverkande på scenen inklusive en åttamannaorkester. För koreografin står Ambra Succi, en av grundarna till det hyllade danskompaniet Bounce. -Vi är stolta över att allt från scenbygge och produktion till scenisk gestaltning är en läroprocess där repetitioner och förberedelser följs av 15 praktikanter - både hörande, hörselskadade och döva. Alla lär av varandra, säger Josette Bushell-Mingo.

VISUKAL-veckor i Örebro - Europas teckenspråkshuvudstad Under hela spelperioden är det VISUKAL-veckor i Örebro då teckenspråket synliggörs i hela staden. Fyra händelserika veckor med aktiviteter på olika platser för både teckenspråkiga och icke teckenspråkiga. VISUKAL-veckorna invigs med en stor karneval på premiärdagen den 5 maj och följande veckor blir det babytecken, dans, teater, teckenspråkstält, sminkperformance, föreläsningar, workshops och mycket, mycket mer. FAME Visukalen lyfter frågor kring vem som har rätt till kulturen och vem som kan göra sin röst hörd. Projektet bygger på ett Örebro som vill förändra sig själv. En region och en stad som stolt vill visa upp en kulturell mångfald och vara en inspiration för andra regioner. Teckenspråkig kultur ska vara en självklarhet i Örebro, nu och i framtiden.

Premiär: Örebro Teater den 5 maj. Spelas till och med den 2 juni. Läs mer om Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad på www.orebro.se Läs mer om Visukalveckorna på www.visukalen.se Läs mer om FAME Visukalen på http://www.riksteatern.se/visukal eller http://www.lansteatern.se/forestallningar/115-fame_visukalen.aspx

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Pontus Olofsson, pressansvarig Örebro länsteater, till och med den 30 mars. 070-740 60 10, pontus.olofsson@lansteatern.se Agneta Bertilson, producent Örebro länsteater 070-671 84 19, agneta.bertilson@lansteatern.se Lena Backlund, teaterkonsulent Riksteatern Örebro län 070-338 55 91, lena.backlund@riksteatern.se Mimmi Fristorp, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, mimmi.fristorp@riksteatern.se eller Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-637 59 78, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye