Riksteatern

Publikmagnet från Bosnien på turné med Riksteatern

Dela
Umri Muski/Die hard är en komedi om relationen manligt - kvinnligt och har spelats i mer än tjugo år för fulla hus. Med över 200 föreställningar har den kommit att bli en klassiker och den mest spelade komedin i Sarajevos historia. I rollerna syns några av Bosniens mest kända skådespelare. I april turnerar föreställningen i Riksteaterns regi.

[image]

I februari 1990 uruppfördes Umri muski/Die hard på Kamerni Teatar 55 i Sarajevo. Ett opretentiöst lågbudgetprojekt och examensarbete av skådespelerskan Tatjana Šojić. Utan pengar till marknadsföring förlitade man sig på ”mun-till-mun”-metoden och att den skruvade komedin om manligt och kvinnligt skulle finna sin publik.

Det lyckades på ett så enastående mirakulöst sätt att Umri muski nu går in på sitt tjugoandra år och fortfarande spelas för fulla hus. Det är den mest spelade komedin i historien i Sarajevo och en klassiker i stil med Rocky Horror Show där fansen har sett föreställningen femton, tjugo gånger och kan replikerna utantill. Skådespelarna Tatjana Šojić, Admir Glamočak och Senad Bašić är hyllade superkändisar i sitt hemland.

Föreställningen är regisserad av Admir Glamočak och gästspelar i Sverige i slutet av april. Irfan Koldzo är medlem i den bosniska kulturföreningen Neretvas i Stockholm, en av de föreningar Riksteatern samarbetar med.

-Det känns fantastiskt att kunna presentera något från vår kultur i Sverige. Skådespelarna i föreställningen är väldigt kända och duktiga. Och förklaringen till att vi valde den här pjäsen är enkel, vi vill visa en föreställning från Bosnien som kan vara intressant för flera grupper som kommer från Balkan, inte bara bosnier. Och vi hoppas förstås att svenskarna också ska hitta till Umri Muski och tycka om den. Vi ser fram mot att kunna visa något av det bästa från Bosnien och Hercegovina, säger Irfan Koldzo.

I Umri Muski/Die hard möter en ung man en attraktiv kvinna när hon krockar med hans bil. Han hamnar på sjukhus och hon ljuger ihop en historia om krocken som sätter honom i fängelse. När han blir frisläppt hittar han henne till sin förvåning i sitt hem och med sin list övertygar hon honom att mörda hennes make. Men allt går inte riktigt som hon har planerat och sista akten bjuder på en riktig överraskning.

Under belägringen av Sarajevo mellan 1992 och 1995 fortsatte Kamerni Teatar '55 att spela för en stor och trogen publik nästan varje dag. De fortsatte spela, vissa gånger mitt bland murbruk och med bara levande ljus som belysning. 28 pjäser sattes upp under belägringen utan att teatern någonsin lät sig påverkas av ideologiskt, religiöst eller politiskt inflytande.

Föreställningen spelas på bosniska, dialogen textas till engelska.

­­­­­­­­­­­­Umri muski/Die hard Av: Aldo Nikolaj Medverkande: Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Senad Bašić Föreställningslängd: ca 95 minuter utan paus Produktion: Kamerni teatern 55 Sarajevo

Turnéplan: 20/4 Västerås, 22/4 Norrköping, 24/4 Växjö, 27/4 Kalmar. 28/4 Malmö, 30/4 Stockholm.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye