Riksteatern

Riksteaterns manustävling Ny Text! nominerad till Svenska Designpriset

Dela
Riksteaterns kampanj för Sveriges största manustävling Ny Text! har blivit nominerad till Svenska Designpriset i kategorin ”foto/illustration”. Iva Troj är illustratör och formgivare för kampanjen och Riksteatern är initiativtagare och leder Ny text! tillsammans med fria grupper och länsteatrar över hela landet.

”Det känns oerhört roligt att vi har blivit nominerade”, säger Christopher Mair, marknadsprojektledare på Riksteatern, och fortsätter: ”Känslan av att se hur ett frö som sås i en brief kan växa till något så otroligt mycket större än man någonsin kunnat förvänta sig är fantastisk. Det är en fröjd när det händer och Iva Troj (illustratör och formgivare) har verkligen levererat över förväntan, med otrolig konstnärlig höjd, såväl som en stark målgruppsanpassning och ett material som verkligen stärker det textburna budskapet: ”skriv till oss!”

Iva Troj om nomineringen: ”NyText! är ett favoritprojekt, teamet är fantastiskt och materialet är en gudagåva. Friheten är så stor att jag ofta undrar om det överhuvudtaget handlar om illustration och design, det är som att bygga en koja av sagor, väsen och galna metaforer. Det är inte många projekt som inspirerar mig så mycket och det känns jättekul att jobba med Christopher Mair eftersom han är världens bästa bollplank. Jag är oerhört glad för nomineringen efter allt hårt arbete, tack! (Förresten… två personer har hört av sig och frågat om det är ok att tatuera påfågelvargen från ”Ny text” på armen. Bättre uppskattning kan man väl inte få!)”

Vilka som vinner avgörs genom en omröstning på Svenska Designprisets hemsida. Den 10 september startar omröstningen och den 18 oktober delas årets priser ut på Moderna Museet i Stockholm. Mer om Designpriset här: designpriset.se (http://www.designpriset.se/) Mer om illustratören och formgivaren Iva Troj: ivatroj.com Mer om ”Ny text!”: riksteatern.se/nytext!

Kort om Ny text! Ny text! är ett årligen återkommande samarbetsprojekt för insamling av nyskriven text för scen. Projektets mål är att förkorta och förenkla vägen till scenkultursproducenterna för alla som har ett skrivintresse. Det gör vi genom att varje år arrangera Sveriges största manustävling. En tävling där man inte bara kan få sin text läst av professionella skådespelare och bli publicerad i nästa volym av boken NY TEXT! Dessutom vinner en person 50 000 kronor för att utveckla sin text till ett färdigt manus. Ny text! är ett samarbete mellan: Byteatern, Teater Tamauer, Teater Eksem, Masthuggsteatern, Teater Kurage, Play Teaterkonst, Göteborgs Dramatiska Teater, Skuggteatern, PotatoPotato, Teater Mutation, Teater Foratt, Teater Insite, Dramalabbet och Riksteatern

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye