Riksteatern

NY TEXT 2012-13 : Här är de fem bästa manusskribenterna i region nordväst!

Dela
Thomas Melin, Anders Frank, Anita Jacobson, Aseem Svedberg och Agnes Branting har skrivit några av Sveriges bästa nya manus 2012. Nu kan de sju debuterande dramatikerna vinna såväl Sveriges största manustävling ”NY TEXT!” och hamna i dramaantologin med samma namn samt har de chansen att vinna första pris på 50.000 kr. Deras texter når scenen redan den 17 december, 19.00, på Gamla Tingshuset i Östersund.

NY TEXT! är Sveriges största manustävling och enda kontinuerliga plattform för utveckling av ny text för scen. I år går projektet av stapeln för sjätte året i rad. I potten ligger 10 platser i dramaantologin NY TEXT-vol.6 och 50.000:- till en ensam vinnare. Dessutom ges alla författare vars texter valts ut till reading personlig feedback av en dramaturg ifrån Riksteatern. Riksteatern är initiativtagare och koordinator för samarbetet med de 14 fria teatergrupper ifrån hela landet som tillsammans driver tävlingen.

I region nordväst har dramatiker, skådespelare och dramaturger från Jämtlands Kulturkompani läst en mängd anonymiserade texter och sedan vaskat fram de fem texter som kommer att läsas av upp på en offentlig reading. Denna reading sker den 17 december, 19.00, på Gamla Tingshuset i Östersund. De utvalda texterna är skrivna av:

Thomas Melin, t.melin@gmail.com , 076 805 25 25, Sundsvall. Titel: Nyårsnattens Själ

Anders Frank, anders@romildfrank.se, 070-225 76 18, Östersund. Titel: Hoppets café

Anita Jacobson, 070-616 20 89, Stöde. Titel: Monolog i stereo

Aseem Svedberg, aseem@alvgrim.se, 070-28 66 378, Bjuråker. Titel: Systrar

Agnes Branting, agnes.branting@gmail.com , 0736-00 14 33 , Umeå, Titel: Priset

Välkommen på reading och lyssna till de sju utvalda texterna den 17 december, 19.00, på Gamla Tingshuset i Östersund

NY TEXT! är ett samarbete mellan:

Sydost: Byteatern Väst: Teater Tamauer, Teater Eksem, Masthuggsteatern, Teater Kurage, Play Teaterkonst, Göteborgs Dramatiska Teater Norr: Skuggteatern

Nordväst: Jämtlands Kulturkompani Syd: PotatoPotato, Teater Mutation, Teater Foratt, Teater Insite Öst: Dramalabbet och Riksteatern

Projektet NY TEXT! har inspirerats av flera oberoende manusinsamlingar som pågår på flera håll i landet, bland annat Teater Scenarios Öl, vin och en massa manus, Dramalabbet och Barnteaterakademiens arbete. Flera av tidigare års textbidrag från NY TEXT! har redan nått scener runt om i Sverige. Målet med projektet är att tillgängliggöra teatern för människor med konstnärliga ambitioner men få kanaler eller plattformar att ta sig vidare.

För mer information, läs på www.riksteatern.se/nytext eller kontakta:

Martin Johansson, konstnärlig ledare, Jämtlands Kulturkompani :070541 60 04

Mikael Wranell, dramaturg, Riksteatern: 0730-878804

Mimmi Fristorp, pressansvarig Riksteatern 08-53199354

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye