Riksteatern

Om meningen med livet i Riksteaterns och Unga Klaras hyllade teaterresa Flygräddare

Dela
I Riksteaterns och Unga Klaras första samarbete Flygräddare, som skrivits av Ann-Sofie Bárány och som regisseras av Suzanne Osten, reser pendlande barn mellan sina skilda föräldrar och åker därför samtidigt alltid hem. Men hur längtar man hem då? Flygräddare, som Suzanne Osten beskriver som något av det mest maxade hon gjort, turnerar under våren över hela Sverige. Det blir en teaterresa för barn och vuxna med nyskriven musik, hisnande scenografi, 3D-film och lokala körer. Riksteaterpremiär i Jönköping den 15 januari.

Två ensamåkande barn med lapp om halsen, en deprimerad bebisfågel, en noshörning som bara måste räddas och ett flygplan som tvingas nödlanda i Guvetvar: en mytisk värld dit djur och människor som inte stått ut på jorden flytt. Teaterresan Flygräddare, som är Unga Klaras och Riksteaterns första samarbete, undersöks viktiga frågor om frihet, övergivenhet och om vad som egentligen ger livet meningsfullt.

- Meningen med livet är ju inte att det ska vara kul och enkelt. I Flygräddare är det barn som har tunga minnen, men en väldig vilja att leva, som kastas ut i ett äventyr, säger Suzanne Osten

Allt som visas på scen är sådant som händer i verkligheten: barn som har hjärtfel och dör och noshörningar med blodiga betar. Det är viktigt för Osten. Precis som att teater för barn måste vara extremt välgjord. Flygräddare bjuder på 3D-film, lokala körer, stor ensemble och nyskriven musik.

- Det är verkligen all inclusive, extra allt. Något av det mest maxade jag gjort, säger Suzanne Osten.

Flygräddare hade urpremiär på Unga Klara i Stockholm den 20 oktober 2012 och hyllades av recensenter. Under våren 2013 turnerar uppsättningen till Riksteaterföreningar, skolor och teatrar över hela Sverige. På varje ort medverkar en lokal kör.

Suzanne Osten, konstnärlig ledare för Unga Klara, har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och höjt statusen på barnteater i Sverige och internationellt. Redan 1975 skrev hon Medeas barn tillsammans med Per Lysander, en pjäs om skilsmässa ur barnens perspektiv. Pjäsen blev en milstolpe i svensk teater och i Flygräddare går Suzanne vidare med utgångspunkt kring samma tema tillsammans med dramatikern Ann-Sofie Bárány. De har tidigare gjort bland annat succéerna Babydrama och Tröstar jag dig nu? Med Flygräddare möts de igen, den här gången i en föreställning om frihet, livslust och att våga släppa kontrollen.

Flygräddare Manus Ann-Sofie Bárány Regi Suzanne Osten Medverkande: Mårten Andersson, Frida Beckman, Malin Cederbladh, Gustav Deinoff, Patrik Hont , Maria Johansson, Emelie Jonsson, Johannes Wanselow. Scenografi och kostym Karin Lind Musik Alexandra Nilsson Mask Erika Nicklasson Koreograf Soledad Howe Film Bengt Danneborn Maskmakare My Walther Dramaturg Erik Uddenberg Regiassistent Sara P. Borgström

Övrigt: På varje ort medverkar en lokal kör.

Pressröster om Flygräddare En föreställlning som gör dig omtumlad, rörd och alldeles, alldeles… lycklig. (…) Högtflygande fantasifärd med drag (Anna Hedelius, nummer.se)

Det är fantastiskt och omtumlande, med lika otippade svängar och övergångar som en lek (Margareta Sörenson, Expressen)

Tunga solon levereras av Maria Johanssons Kapten Blå med besättning som får publiken att tappa andan och desperat leta efter de imaginära syrgasmaskerna. (…)Med Flygräddare är det som om regissören Suzanne Osten avslutar en trilogi om skilsmässor som spänner sig över fyra decennier. (…) 3D-upplevelser, showiga musiknummer och rappa dialoger (Ylva Lagercranz Spidler/SvD)

Turnéplan: Jönköping (15 och 16/1) Lund (22 och 23/1) Falkenberg (28/1) Skellefteå (12, 13, 14 och 15/2) Umeå (18, 19, 20 och 21/2) Motala (4 och 5/3) Norrköping (7 och 8/3) Hudiksvall (12, 13 och 14/3) Ljusdal (17 och 18/3) Östersund (20-21/3) Bollnäs (24 och 25/3) Falun (27/3) Skövde (6/4) Lycksele (8 och 9/4) Eskilstuna (13/4) Västerås (15, 16 och 17/4) Hallunda (22, 23, 24, 25 och 26/4) Sundsvall (2 och 3/5) Piteå (6, 7 och 8/5) Helsingborg (12 och 13/5)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp, Pressansvarig Riksteatern mimmi@riksteatern.se, 08-53199354 Eller Hillevi Berg-Niska, Pressansvarig Unga Klara hillevi@ungaklara.se, 08-50620173, 0730-379969

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye