Riksteatern

Ulla Skoog och Claes Malmberg på Riksteaterturné med klassikern Ladykillers

Dela
Ladykillers är en klassiker och en svart komedi om en snäll gammal dam som ensam i sitt hus ställs mot ett gäng hänsynslösa gangsters. I Riksteaterns och Gunnebo Slott och Trädgårdars uppsättning märks bland andra Ulla Skoog, Claes Malmberg och Ola Forssmed i rollerna. För regin står Lena Koppel. Riksteaterpremiär i Vara den 22 januari.

Ett gäng skurkar hyr tillsammans ett rum hos fru Wilberforce under förespegling att de ska repetera med sin musikorkester. I själva verket är det ett rån mot ett casino som planeras - fru Wilberforce får reda på hur det egentligen ligger till och allt som kan gå fel gör det.

Riksteaterns och Gunnebo Slott och Trädgårdars Ladykillers var den första uppsättningen av pjäsen som sattes upp för teater utanför Storbritannien. Sverigepremiär var det 2012 på Gunnebo Slott och Trädgårdar, där föreställningen spelades och hyllades under sommarmånaderna. För regin står Lena Koppel, känd för filmer som Rallybrudar och Hur många lingon finns det i världen.

- Det känns ärofullt att få vara den förste som regisserar Ladykillers för svenska scener. Jag såg en teateruppsättning i London och jag var väldigt övertygad om att den skulle fungera bra här hemma, säger regissören som nu ser fram emot Riksteaterturnén.

- Jag tror att Ladykillers blir en utmärkt turnerande föreställning. Den är spännande, rolig och tänkvärd. De medverkande skådespelare är dessutom både folkkära och begåvade. Det gläder mig också att nu få visa föreställningen på inomhusscener, eftersom pjäsen lyfter ytterligare med rätt ljussättning.

Ladykillers har baserats på Alexander Mackendricks klassiska film från 1955 som också gjordes som re-make 2004 av Bröderna Cohen, med Tom Hanks i huvudrollen.

- Film är det jag jobbar med mest. Filmversionen från 1955 är mycket teater, den utspelar sig i få miljöer och bygger starkt på dialogen. Den första filmversionen är den bästa och det är den vi har haft som inspiration, säger Lena Koppel.

Ladykillers Av: William Rose Manus: Graham Linehan Bearbetning av: Lenny Norman och Claes Malmberg Regi: Lena Koppel I rollerna: Bengt CW Carlsson, Ulf Dohlsten, Karolina Engelbrektsson, Ola Forssmed, My Holmsten Stefan Ljungqvist, Claes Malmberg och Ulla Skoog. I samarbete med Gunnebo Slott och Trädgårdar

Pressröster om Ladykillers "Ulla Skoog briljerar" /Aftonbladet "Claes Malmberg är pjäsens motor" /Expressen "Storslaget" /Göteborgs-Posten "En galen kul och heltokig pjäs med underbara aktörer" /MölndalsPosten

Turnéplan: Vara (22/1) Uddevalla (23/1) Trollhättan (24/1) Falköping (25/1) Degerfors (30/1) Sandviken (1/2) Ljusdal (2/2) Sundsvall (3/2) Härnösand (5/2) Kramfors (6/2) Umeå (8-9/2) Lycksele (10/2) Piteå (17/2) Kiruna (19/2) Vansbro (23/2) Avesta (24/2) Ludvika (26/2) Karlstad (27/2) Skövde (3-4/3) Jönköping (5/3) Motala (6/3) Tumba (10/3) Östersund (12/3) Oskarshamn (19/3) Kalmar (20/3) Karlskrona (22/3) Växjö (25/3) Halmstad (27/3) Varberg (28/3)

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye