Riksteatern

Riksteatern tar Carrasco Dance Companys Bartolomeo på Sverigeturné

Dela
Fyra kvinnor, fyra viljor och fyra påsar mjöl. Våren 2013 tar Riksteatern Carrasco Dance Companys uppmärksammade dansföreställning Bartolomeo på turné till högstadie- och gymnasieskolor över hela landet. Riksteaterpremiär i Halmstad den 21 januari.

”Medryckande icke insmickrande med händerna i fickorna och ett bakåtlut utan tvekan. Traditionella, bekanta dansrörelser för scenen bryts av med ett diggande, skumpande och ryckande som befriar.”

Så stod det i motiveringen när Bartolomeo valdes ut till barn- och ungdomsbiennalen, BIBU, i Lund 2012.

I Carrasco Dance Companys hyllade och uppmärksammade dansföreställning undersöker dansarna sina inre frustrationer kring deras roll och plats i samhället. Resultatet blir gester och body percussion, med kroppen som instrument, som kulminerar i ett fysiskt cresendo av befrielse.

Koreografen Mari Carrasco tar plats på scen tillsammans med dansarna Elin Hallgren, Rita Lemivaara och Bianca Traum och blandar musik- och dansstilar: orientaliskt med house och voguing med modern dans.

- För mig handlar Bartolomeo om att totalt få ge sig hän in i dansen. Jag får ut all min frustration och den handlar på så sätt om en känsla av befrielse, säger koreografen Mari Carrasco, och fortsätter:

- Jag vill att människor ska förstå hur kraftfull dansen kan vara. Hur explosiv och stark rörelsen kan vara i sig och tillsammans med musiken jag valt få publiken att känna ett överväldigande uttryck. Men även visa på att vi är kvinnor med olika bakgrund, karaktär och på så vis förmedla våra olikheter som gemenskap.

Mari Carrasco är utbildad på Dans och Cirkushögskolan, Balettakademiens dansarutbildning och vid Dance New Amsterdam i New York. Hon är grundare och konstnärlig ledare för Carrasco Dance Company, som visat sina verk internationellt och vid scener som på Dansens Hus, Vitabergsparken, Moderna Dansteatern och festivalen Showbox i Oslo.

Mari har undervisat i modern och nutida dans samt arbetat som gästkoreograf på olika dansutbildningar i Stockholm som Danscenter, Balettakademien samt Dans och Cirkushögskolan.

Bartolomeo Föreställningslängd: 40 minuter På scenen: Mari Carrasco, Elin Hallgren, Rita Lemivaara och Bianca Traum. Koreografi: Mari Carrasco Produktion: Riksteatern / Carrasco Dance Company För mer info om Carrasco Dance Company: carrascodance.com Se ett utdrag från föreställningen Bartolomeo: www.youtube.com/watch?v=b924-yHoG9A

Turnéplan: Halmstad (21-22/1) Hylte (24/1) Sjöbo (28, 29 och 31/1) Bollnäs (8/2) Borlänge (11-12/2) Ludvika (14-15/2) Mönsterås (28/2) Vimmerby (1/3) Kalmar (4, 5 och 7/3) Timrå (11-12/3) Sundsvall (14-15/3) Hudiksvall (18-19/3) Hofors (21/3) Gävle (26/3) Olofström (9/4) Lomma (11-12/4) Oskarshamn (15-16/4) Morsø, Aalborg, Danmark (18-19/4) Växjö (22/4) Hallunda, Teaterdagarna (26/4) Åsele (2/5)

Observera att fler orter tillkommer, turnéplanen uppdateras på www.riksteatern.se/bartolomeo

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye